En ny 8-personers stollift i Zillertal är klar att tas i bruk

En ny 8-personers stollift i Zillertal är klar att tas i bruk

Från och med vintersäsongen 2022/23 kommer den nya 8-personers stolliften Kapaunsbahn att transportera skidåkare direkt mellan Zell och Gerlos i Zillertal.

Den första byggnadsfasen av den nyligen utformade förbindelsen mellan Zell och Gerlos i Zillertal Arena har slutförts. I den nya stolliften transporteras skidåkarna snabbt och bekvämt - liften har bland annat försetts med sätesvärme. En annan viktig detalj är att ruttens längd nästan har fördubblats.

Den totala investeringen uppgår till 14,5 miljoner euro. I och med den nya 8-personersliften kommer den gamla 2-personersliften från 1993, "Sportbahn Kapauns", pensioneras.

”Med den nya stolliften ersätter vi inte bara ett gammalt system med ett nytt. Vi omorganiserar därmed förbindelsen mellan Zell och Gerlos och bidrar till att våra gäster transporteras snabbare och bekvämare mellan skidanläggningarna", säger Zeller Bergbahns verkställande direktör, Franz Kranebitter.

De tillhörande pisterna har nästan fördubblats i längd och sträcker sig nu över 2,5 km tack vare de nya sträckorna. 
© Zillertal Arena
Här ses dalstationen på 1905 meters höjd

Energibesparande drivenheter och internationell design

Projektet är baserat på LEITNER:s nya hiss-teknik - och är också ett arkitektoniskt statement, skapat i samarbete med den internationellt kända arkitektbyrån Snøhetta.

De nya stationerna imponerar med sin både enkla och spektakulära design. Med LEITNER DIRECTDRIVE har den nya hissen ett växellöst drivsystem som fungerar nästan ljudlöst. Det nya systemet ger en energibesparing på 80 % jämfört med driftssystem med växlar. 

© Zillertal Arena
Här ses toppstationen

Prövad, testad, godkänd

Den nya liften har testats grundligt, varit centrum för en mängd övningar och har fått alla nödvändiga tillstånd, så nu är den äntligen klar för att tas i bruk. Övningarna har inte passerat obemärkt - under bergsövningen rappellerade 30 personer tillsammans med bergräddningstjänsten, brandkåren, Röda Korset och alppolisen ner och simulerade en brand i dalstationen.
 
Här ses den nya liften markerad på pistkartan

Fakta om den nya 8-personers stolliften

  • 8-personers stollift 
  • God komfort och sätesvärme
  • Kapacitet: 2.940 personer/timme (72 stolar)
  • Höjd vid dalstation: 1.904 m,
  • Höjd vid bergstation: 2.502 m
Läs mer om skidsemester i Zillertal här

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Zillertal
Fakta om Zillertal
Skidområdet: 630-3250 m.ö.h
Staden/byn: 600 m.ö.h

469 pister i allt
167 km blå
263 km röd
39 km svart

Lifter: 179 stk. / 306.850 pers/time

Släpliftar: 77
Sittliftar: 62
Kabinliftar: 40

Mer om skidresor till Zillertal

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen