SkiStar satser stort på Skandinavia: Selger eierandel i St. Johann i Tyrol

SkiStar satser stort på Skandinavia: Selger eierandel i St. Johann i Tyrol

SkiStar avyttrar sin andel i den österrikiska skidanläggningen i St. Johann in Tirol i syfte att stärka sitt fokus på hemmamarknaden.

Den sterke trenden i Skandinavia med en aktiv fjellferie året rundt sammen med familie og venner er kommet for å bli. For å styrke posisjonen som den ledende feriearrangøren for Skandinavia, har SkiStar besluttet å selge sine andeler som majoritetseier i skianlegget St. Johann in Tirol i Østerrike. Kjøperen er det østerrikske familiefirmaet Schultz Gruppe som blant annet driver flere skianlegg, hoteller og restauranter i Tyrol.

- Allerede i 2017/2018 kunne vi se en tydelig forandring i reisemønsteret i Skandinavia, og i tråd med ferietrenden i Sverige ønsker vi å fokusere på våre investeringer og satsinger i Norge og Sverige for å videreutvikle både virksomheten og rentabiliteten på hjemmemarkedet vårt. Dermed styrker vi vår posisjon som den ledende feriearrangøren for Skandinavia. Reisen med å skape minneverdige fjellopplevelser for våre gjester sommer og vinter har bare såvidt begynt. Alpin skikjøring er og kommer til å være SkiStars DNA, samtidig som vår nye sommersatsing og digitalisering som vi har utviklet under korona-pandemien, er noen eksempler på utvikling med svært gode resultater, sier Stefan Sjöstrand, direktor for SkiStar.



Stefan Sjöstrand, direktor for SkiStar

- Deler av SkiStars suksess bygger på at vi kjenner kundene våre, og dette kundeforholdet har vi ikke klart å ha i samme grad i St. Johann som vi har i Skandinavia. Samtidig har vi fått god utveksling i St. Johann på vårt konsept som passer godt for familier, for eksempel Valle, fortsetter Stefan Sjöstrand.

I tillegg ser selskapet en økt interesse fra gjester fra andre land utenfor Skandinavia som ønsker å feriere på SkiStars destinasjoner i Norge og Sverige, der SkiStars tilbud er helt tidsriktig, sammen med en høy snøgaranti om vinteren. I forbindelse med dette gjør SkiStar derfor en satsing for å lokke flere internasjonale gjester til de skandinaviske destinasjonene, blant annet gjennom utviklingen av SkiStar Lodge i Hundfjället, Sälen og Scandinavian Mountains Airport, noe som gjør det enklere og smidigere for både hollendere, tyskere og briter å besøke SkiStar, der etterspørselen allerede er stor for vinteren 2021/22.



Scandinavian Mountains Airport

Skistar säljar St. Johann för 2 euro

SkiStar har ingått avtal om att sälja sin andel om 68 procent i den österrikiska skidanläggningen St. Johann till österrikiska HS.-Beteiligungen GesmbH som utgör del av familjeägda Schultz Gruppe. Som ett led i transaktionen erhåller SkiStar återbetalning om 15 MEUR av till St. Johann lämnade aktieägarlån om sammanlagt 19,5 MEUR samt en kontant köpeskilling om 2 EUR. Avyttringen beräknas medföra en negativ resultatpåverkan med 110 MSEK, varav +13 MSEK utgörs av ackumulerade omräkningsdifferenser. Den slutliga resultatpåverkan är dock beroende av den valutakurs som gäller vid slutförande av Transaktionen.



Pistkarta St. Johann

Transaktionen är villkorad av myndighetsgodkännande i Österrike samt godkännanden från styrelse, revisor och övriga aktieägare i St. Johann i enlighet med österrikiska regler. Parternas avsikt är att genomföra Transaktionen snarast möjligt efter erhållande av erforderliga godkännanden och den beräknas kunna slutföras före SkiStars räkenskapsårs slut den 31 augusti.

SkiStar förvärvade år 2016 majoritetsandelen i St. Johann för tio miljoner euro i syfte att etablera en europeisk skidort som komplement till de skandinaviska destinationerna. Beslutet att nu avyttra den österrikiska verksamheten är ett led i den av SkiStar sedan tidigare uttalade strategin att inför kommande år lägga ännu mer kraft på den skandinaviska marknaden mot bakgrund av förändrade resvanor och svemestertrenden.



- St. Johann har haft en bra utveckling under de senaste åren. Det är en verksamhet som mår bättre idag än för knappt fem år sedan när vi förvärvade majoritetsposten i bolaget. Nu fokuserar vi våra investeringar och satsningar i Norge och Sverige för att vidareutveckla både verksamheten och lönsamheten på vår hemmamarknad. Därmed stärker vi vår position som den ledande semesterarrangören för Skandinavien. Alpin skidåkning är och kommer att vara SkiStars DNA, samtidigt som vår nya sommarsatsning, fokus på hållbarhet och digitaliseringen som vi vidareutvecklat mitt under coronapandemin är några exempel på utveckling med mycket gott resultat, säger VD Stefan Sjöstrand i en kommentar.

St. Johann in Tirol är beläget i österrikiska Tyrolen, 125 km från München och 95 km från Innsbruck. Under räkenskapsåret 2019/20 omsatte bolagets verksamhet på skidorten 91 miljoner kronor, motsvarande cirka tre procent av SkiStars totala omsättning.

Läs mer om skidsemester i St. Johann Tirol här

Publicerad av: Claus Loft Madsen

Resebyråer till St. Johann in Tirol
Fakta om St. Johann in Tirol
Skidområdet: 659-1604 m.ö.h
Staden/byn: 659 m.ö.h

40 pister i allt
21 km blå
18 km röd
1 km svart

Lifter: 10 stk. / 16.000 pers/time

Släpliftar: 3
Sittliftar: 3
Kabinliftar: 4

Mer om skidresor till St. Johann in Tirol

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen