Skidsemester i Slovakien

Skidsemester i Slovakiet Rent skidmässigt har Slovakien länge legat i skuggan av Tjeckien, även om landet i dag bjuder på cirka 90 skidanläggningar. Det är inte så många resebyråer som arrangerar skidresor hit och inte många svenskar känner till skidåkningen i Slovakien. Men bland insiders är Slovakien något av en guldgruva för riktigt bra och billig skidåkning.

Förutom de 90 skidområdena är långt de flesta rätt små sett med svenska ögon. De flesta skidområden har inte mer än 12 pistkilometer, vilket för många svenskar är för lite att resa så långt efter. Är man inte en skidfreak med en längtan efter att konstant prova nya och okända berg, är det kanske en bättre idé att besöka andra destinationer i Sverige eller Norge.

Håll dig uppdaterad på Jasna

Men det är i synnerhet en skidort i Slovakien som du ska hålla koll på. Det är Jasna. Det är ett toppmodernt skidområde som bjuder på både högalpin skidåkning, offpist och skogsskidåkning samt en massa andra aktiviteter. Skidområdet koncentrerar sig kring berget Chopok (2 024 m). Här finns 38 liftar och 50 pistkilometer. Och sedan är det i allmänhet massor av bra torr snö.

De näst största områdena i Slovakien är Velka Raca samt Park Snow Donovaly. De har vardera runt 15 pistkilometer och kan också vara intressanta för oss svenskar.

En bra sak med att välja Slovakien är priserna. Ett prisindex visar att det du cirka ger 100 kr för i Sverige, kan du köpa för ca 60-70 kronor i Slovakien. Lite grovhugget sagt är Slovakien alltså 25 procent billigare att resa i än till exempel Frankrike och Österrike. Det kan märkas om man till exempel reser fyra personer i en vecka.

Till detta ska tilläggas att slovakerna är en mycket vänlig och tillmötesgående befolkning som (fortfarande) tar emot turister med öppna armar.

Användarna om Slovakien

Vi har lagt ihop betygen för alla destinationer i Slovakien till ett samlat betyg, som du kan se här.

Skidterräng:
3,68
Liftsystem:
3,42
Afterski:
3,16
Städerna/byarna:
3,00
Barnvänligt:
3,50
Nybörjarvänligt:
2,50
Prisnivå:
5,00
Off-pist:
3,50
Totala poäng är 3,47 / 5 utifrån 19 recensioner.

Inte längre billigt | Skrivit den 14/02 2009 | Omdöme av Velka Raca

Oprettet af Pege63

Att skriva att det är billigt i Slovakien nu efter införandet av EURO är juINTE alls sant utan det är lika dyrt som i Sverige nu, förra sässongen var Slovaien billigast i Europa på skidsemsterar. Jag ...
har själv rest i 20 års tid för att åka skidor men inte nu längre det var rena choken i år 500% dyrare nu.
Läs mera

Här kan du se en karta med skidområden i Slovakien. Klicka på nålarna för fler detaljer om skidområdet.