Cerna Hora

Knappt 80 mil från dansk-tyska gränsen hittar man Cerna Hora. Vi befinner oss i norra Tjeckien där berget utgör ramen för ett alpint skidområde som är ett av de största i landet.

Tre områden

Köper man liftkort till Cerna Hora får man tillgång till tre områden som tillsammans bjuder på 37 alpina pistkilometer.

I Cerny Dul finns 9 liftar och 11 pister samt en funpark. Området är nog det lättaste av de tre områdena.

Lite fler utmaningar hittar man i Pec Pod Snezkou, där man också hittar Cerna Horas enda svarta pist. Förutom den finns 8 röda och 3 blå pister.

Janske Lazne är det sista av de tre områdena och antagligen det bästa. Här finns den längsta nedfarten på 2600 meter och området har i allt 16 pister.

Liftsystemet är i bra skick, dock kommer den vane och lite mer kräsne skidåkaren kanske irritera sig lite på antalet släpliftar och man kanske också skulle önska att några av pisterna var lite längre.

I alla tre områden finns skidskolor.

Flest röda och blå pister

För den vanlige svenske skidgästen, som generellt gillar röd och blå pister, kommer man i Cerna Hora känna sig trygg. Också för familjen och den lite mer ovane skidåkaren är Cerna Hora en bra skidort, utan alltför många branta överraskningar.

Fantastiska priser

Överallt på berget finns det boendemöjligheter till ganska rimliga priser. Det är billigt i Tjeckien och på inga andra ställen i Europa kan man hitta övernattning så nära pisten, till så bra priser.

Den prismedvetne resenären kommer också kunna glädja sig över att ett sex-dagars-liftkort till en vuxen bara kostar runt tusenlappen, en portion spaghetti på pisten kostar runt 60-70 spänn och möjligheten att skölja ner det hela med en stor fatöl till ca 15 kr!

Cerna Hora erbjuder förutom alpin skidåkning även 70 km bra sammanhängande längdskidspår.

Foton och video

Användarna om Cerna Hora

Det finns inte tillräckligt många röster för att visa ett trovärdigt betyg
 

Gammal spa/kurort/familjeskidort - med nya liftar | Skrivit den 09/02 2016

Oprettet af It-milan

Ny gondol med 8-sitsiga ägg (över 550m fallhöjd), ganska ny 4-stol (rullband), ny 6-sitsig "expess-soffa" (2016) med höga uppvärmda säten och plexi-bubbla (300m fallhöjd). Mest röda och rödblå...
backar, ofta smala, se t ex : www.janskelazne.cz/en/skiresort-cerna-hora/skiresort-overview/

Söderläge, snökanoner. Pistfik (buffet) med uteplats och utsikt(Snezka i Pec är f.ö. högsta toppen mellan Helagsmassivet och Österrike). Soppa plus gifflar i backen 15-30 SEK (2016).
Liftrabatt för junior och för 63+ .

Väg till Poznan (150 km) och Wroclaw (200) dvs undvik dagar som är röda i Polen. Trettonhelgen (arbetsdag i Tjeckien) kan det vara över 15 min kö till gondolen, 90% polacker, och 0% ordning i köerna, eftersom backarna på polska sidan av bergen inte är lika moderniserade än. Nya liftarna tar 8,6, resp 4 åkare åt gången i teorin, men ibland bara hälften i praktiken då :-))

Att se upp för:

- en och annan rysk pälstant åker kälke med ungarna i en trafikerad svart backe medan liften är öppen...

- frekventerat längdspår korsar längsta pisten, dyker upp plötsligt, så kolla pistkartan

- skidbron över bilvägen längst ner är bara 5-8 m bred, men sammanför ändå alla åkskickligheter, så åk inte för fort där och håll koll på alla andra

-smalt på många ställen, då nationalparksreglerna gör det svårt att bredda backarna eller bygga ihop orter.
Läs mera
Skriv en kommentar

Vart hittar jag den bästa skidresan till Cerna Hora?

Hos Skidresor.com samlar vi alla skidresor från de bästa svenska resebyråer. Därför hittar du det största utbud av skidresor till Cerna Hora hos oss. Klicka här för att hitta din skidresa ⇒

Hur är snörapporten i Cerna Hora?

På nuvarande tidspunkt ligger det 100 cm snö i dalen och 140 cm snö på toppen. Det senaste snöfall blev registrerat den 4/4 2022. Se den nyaste 6 dagars väderprognos för Cerna Hora här ⇒

Vart hittar jag pistkarta och webcams över Cerna Hora?

Om du ska på skidsemester till Cerna Hora är det en god idé att ha ett bra överblick över området med en pistkarta. Hitta pistkarta för Cerna Hora här. Om du vill veta hur det ser ut i Cerna Hora just nu kan du följa våra live webcams Hitta webcams här ⇒

Är Cerna Hora ett bra skidområde?

Våra medlemmar har givit Cerna Hora 3,19 stjärnor utav 5 möjliga. Cerna Hora med flest stjärnor på Prisnivå och Nybörjarvänligt, medans området med minst stjärnor på Off-pist. Det är baserat på 2 omdömen. Läs omdömena här ⇒