Best Kept Secret Ski Resort – La Clusaz

Best Kept Secret Ski Resort – La Clusaz

Det autentiska och charmerande skidområdet bjuder på bra skidåkning för alla nivåer kombinerat med en trevlig by som osar av liv med lokalbefolkningen som brinner för byn.

Andra stoppet på ”Tour de France” var trevliga La Clusaz i Frankrike, en by som ligger under en timmes körande från Geneve flygplats. Här blev vi positivt överraskade av kvalitén på maten samtidigt som vi upplevde en by med själ och allsidig skidåkning. 

Innan vårt besök i La Clusaz var första stoppet på turen Samoëns som hade lagt en hög nivå för vad som kunde förväntas av de nordliga franska Alperna. Två helt olika områden som vann vårt hjärta på olika mån, hör allt om det i videon under.

Se videon från vårat besök i La Clusaz, Frankrike: 


Best Kept Secret Ski Resort

La Clusaz är ännu ett område som gått under radarn för många. Men på grund av den höga snö säkerheten, trevliga byn och allsidiga skidåkningen har orådet tidigare blivit utsett till den bäst gömda pärlan. Det är inte bara en satellit by utan här är det söta trähus och liv på gatorna. Det är samtidigt ett familjevänligt skidområde med en bra kombination av pister till alla nivåer och goda restauranger. Är man på jakt efter lite fest finns det också möjlighet för afterski, Dock har byn satsat mer på restauranger och kaféer men de flesta kan ändå få behovet av nattliv täckt. 

Byn har 50% stugor och 50% hotell, Möjligheten att hitta just det man letar efter är stor och spelar ingen roll om man är familj, vänner eller ett par. 


La Clusaz är en av Frankrikes trevligaste skidbyar

Skidåkning för alla nivåer i La Clusaz

I La Clusaz får man 125 kilometer pist på det klassiska liftkortet men med möjlighet att utvidga till ”Annecy Mountains” liftkortet för att istället få 245 kilometer pist i områdena:

  • La Clusaz
  • Manigod
  • La Sambuy/Seythenex
  • Le Grand Bornard
  • Sain Jean De Sixt

På vårt besök tog vi oss runt med det klassiska liftkortet i La CLusaz och Manigod vilket är de två populäraste områden. Med bas i La Clusaz kunde vi enkelt åka mellan de två områdena som har pister fördelade på följande sätt:

  • 19% gröna 
  • 36% blåa
  • 36% röda
  • 10% svarta

La Clusaz skidområde som vi åkte i med La Balme till vänster och Beauregard till höger.

La Clusaz by ligger på 1 100 meter över havet med ett område som bjuder på skidor upp till 2 600 meters höjd. Med moderna och snabba liftar kan du smidigt ta dig runt bland de fem olika bergen. Området bjuder nämligen på ett otroligt varierat utbud av backar där det blir svårare desto längre åt vänster på liftkortet som man kommer. 

Ytterst på liftkortet finns La Balme, ett fantastiskt stort och öppet område där det känns som att köra i en stor gryta med bara en ändstation nere vid La Balme liften. På toppen av Col de Balme är en vacker utsikt över Mount Blanc som borde ses. La Balme är ett puder-Mecka utan des like, om det faller snö så är detta ställe att vara på med enormt mycket offpist, roliga dropp och mycket mer. Det är här du vill träffa den tidigare världsmästaren Candide Thovex som sägs köra här Varje Dag.

Här ses La Balme, Det enorma berget var bergssidorna omringar dig på häftigt sätt när du kör ner.

Rör man sig närmare La Clusaz by och Massif de I’Aguille så hittar du ett hav av bra röda och blå pister. Från toppen vid La I’Aguille på 2257 meters höjd har du olika möjligheter, Glaciärliknande förhållanden eller snäva pister mellan träden kan väljas på. 

Du kan ta några av de röda pisterna som går ner mot dalen och sedan en kort gondol som tar dig över till Massif de I’Etale som har en bra kombination av svarta, röda och blå pister. Det finns även en utmärkt utkiksplats över Mount Blanc här. 

Helt till höger är det mer barnvänliga skidområdet Beauregard, ett trevligt område med färre människor och passar bra till nybörjare och personer som inte åkt allt för mycket. Allt som allt bjuder därför La Clusaz på stor variation vilket du kan höra allt om i videon ovanför. Området är därför upplagt för familjer/vängrupper där alla kan få sina behov täckta och allt hänger samman bra för att kunna ta sig runt lätt.

Efter en dag med bra skidåkning är man skyldig sig själv att ta sig runt på de små trevliga gatorna.

Michelin-restauranger och matlagning i toppklass.

Det ligger självklart massvis med familjevänliga restauranger i byn med mat till alla åldrar utan att det kostar en förmögenhet men utöver det finns det även mat i högsta klass!


Goa Odalys, som både är hotell och massor av lägenheter för familjer (även SPA)

Vi bodde exempelvis på hotell Prestige Odalys Le Chamois som också har lägenheter för t ex familjer. I samma byggnad ligger det en restaurang som heter Bistro Les 2 Mules som fullständigt förbluffade oss med maten. Vi hade förväntat oss en OK måltid men nivån av konst och kvalitet var så hög att vi åt där två dagar i rad. 

Först valde vi den ”simpla” tre rätters till 38 euro per person vilket gjorde att vi nästa dag var tvungna att komma tillbaka dagen efter och beställa den utvidgade menyn. Vi trodde inte det kunde bli bättre men den utvidgade menyn för 50 euro var minst så bra som den ”simpla” dock ännu mer konstnärlig. Vi har tidigare ätit på en 3-stjärning restaurang i Saint-Martin-De-Belleville så det är inte så att vi är lätta att imponera på. Överlag gällde det för hela byn att du kunde äta bra mat till okej priser.


Till varje rätt blev maten serverad med lite historia, ofta en lokal som byggde på kulturen i området.


Kreativiteten på alla rätter var i topp, under detta ätbara lock var det en skål med lax.

Är du på Michelin jakt så finns det både 1, 2 och 3 – stjärniga restauranger inom en radie på 20 kilometer. Om du åker under högsäsong så kan det vara svårt att få platser, då rekommenderar vi att boka en lunch. Det är billigare än den normala middagen men du för massvis med värde, upplevelse och mat för pengarna.

Kort sagt så är maten i byn i topp och priserna kan man vara med på!

Något av det du kommer uppleva i byn är den lokala Reblochon osten som du hittar i riktigt många rätter på menyn. Historien bakom osten är att bönderna förr i tiden betalade skatt för den mjölk som blev mjölkad, när de inte ville betala för mycket skatt så övergav de den första mjölkningen. Andra mjölkningen behöll det men det blev stora mängder mjölk och för att den skulle hålla sig gjorde man den populära Reblochon osten som betyder ”om-mjölkning”.


Till lunch fick vi många lokala specialiteter bland annat Reblochon ost tillsammans med lokalt kött.

Charmerande och autentisk by

Med sina slingrande gator och fina gamla stenhus är byn i sig själv värd ett besök. Man känner sig snabbt välkommen av lokalbefolkningen. De är trevliga människor som sätter värde vid att bo i La Clusaz och försöker skapa en go gemenskap mellan människorna i byn. Vänligheten skiner igenom när man handlar, är på restaurang eller sak ha morgonkaffe på en liten bistro. Man för nästan lust att flytta till byn och alla vänliga människor.


Byn är charmerande både dag och natt, Man kan snabbt få tiden att gå på de små caféer eller restauranger som finns

På de trevliga små gatorna kan du hitta det klassiska som finns i små alpbyar som till exempel bagare, skid-butiker, apotek med mycket mer. Där La Clusaz skiljer sig från de andra är alla de restaurangerna, söta caféer, tröjbutiker och andra små affärer. Allt inkluderat för att göra den till en av Frankrikes mest charmerande små skidbyar. Det bor många lokala pensionerade skidåkare som försöker ge området något innovativt och annorlunda, Du kan därför hitta saker som lokala bryggerier, det finns verkligen många eldsjälar i området.


Det finns massor av trevliga stora stugor i området.

De senaste åren har byn försökt att sätta mer fokus på välmående och hälsa, därför finns det väldigt många ”relaxation and body treatments”. Är man på jakt efter SPA-upplevelse så finns det här plus ett stort urval av gym med fokus på yoga.

Det har blivit investerat i enorma spa och andra wellness upplevelser i området

Otrolig snösäkert skidområde

Med sin höjd på 1 100 meters höjd kommer du få uppleva hustak och bergskanter täckta av snö. Det ger en skön stämning av att du faktiskt är på skidsemester. Skidåkningen går upp till 2 600 meters höjd som egentligen inte är i närheten av de glaciär förhållanden som man upplever i Tignes och Val Thorens men istället är La Clusaz det första området som träffas av snön som kommer från atlanten. Det betyder att området suger till sig den första snön vilket göra att du kan åka skidor här fram till i maj med hög snö säkerhet.

Området är otroligt snösäkert och det finns massvis med områden med pudersnö…om du är snabb


Är du på jakt efter en pist som verkligen bränner i låren så kan du åka till toppen av La Balme och köra ner till botten. Det är 1500 höjdmeter som kan göra även den bästa åkaren en utmaning.

Här kollar vi mot toppen på La Balme, benen gör ont och vi överväger att ta en tur till.

45 minuter från Geneve flygplats

På grund av våran tur ”Tour de France” där vi besökte tre områden med bil så har vi kört hela vägen men nästa gång vi sak till La Clusaz blir det med flyg. 

Du kan flyga från Sverige på morgonen och åka skidor här på eftermiddagen då området ligger under 1 timmes körande från Geneve flygplats.

Det är lätt att ta sig från flygplatsen till skidområdet med shuttlebuss, privata bussar eller små taxis.


Här ses det korta avståndet från Geneve till den röda pricken som är La Clusaz

One of those days

Min stora förkärlek till området kommer från många videor med Candide Thovex, det när han kör omänskligt fort och stiligt i området. Videorna talar för sig själv som du kan se här nedanför. Candide Thovex är tidigare världsmästare i Freeride (Freeride World Tour) och som att det inte skulle vara nog så har den lokala skidåkaren Loic Collomb Patton också vunnit VM två gånger. Det visar att folk i området åker offpist bra vilket det är bra möjlighet för på dom sköna bergen.

One of those days 3 (2016)


One of those days 2 (2015)


One of those days (2013)


Mycket mer än bara bra skidåkning

Det är omöjligt att inte bli förälskad i La Clusaz och vi ska till 100% tillbaka hit. Utöver den bra skidåkningen så är det trevligt att bara röra sig i den charmerande byn med lokala gator som välkomnar dig med öppna armar. Det finns oändligt med möjligheter att göra olika saker som slädtur, yoga, is klättring, SPA, lokala bryggerier och en tur med häst och vagn.

Vi förstår varför området är korat till Best Kept Secret Ski Resort och för många år sedan prövade de lokala att få folk från Annecy och Geneve bort från staden men insåg snart att det var omöjligt med områdets charm. Resten är historia och byn är allt annat än fientlig, men säg det inte till för många då vi vill ha området för oss själva lite längre.

Läs mer om skidsemestern i La Clusaz här.

Se mer bilder från resan här:


Vi fick ett stort snöfall den första skiddagen vilket gjorde att vi hade magiska förhållanden alla dagar


Inget kan slå ett par stora puder-svängar, vi hade en offpist-guide som hittade alla de bästa backarna.


Det är bra förhållanden för de som vill testa krafterna i offpistenDet behöver inte vara Michelin allt, en klassisk pizza kan också fixa det!


Stämningen är på topp efter att ha kört 1 000 höjdmeter i ren pudersnö


Sköna la Clusaz
Mer snö behövde vi inte


Vi går på jakt efter den bästa orörda snön. 20 minuters bootpacking och så fick vi en bergssida för oss själva.


Utsikten är magisk, se bland annat Mount Blanc videon


Det är en sådan här syn man vill se när man sitter i liften på morgonen


Tack för denna gången La Clusaz – vi återkommer!

Publicerad av: Claus Loft Madsen

Fakta om La Clusaz
Skidområdet: 1100-2600 m.ö.h
Staden/byn: 1040 m.ö.h

84 pister i allt
29 stk.
24 stk.
24 stk.
7 stk.

Lifter: 56 stk. / 52.600 pers/time

Släpliftar: 35
Sittliftar: 14
Kabinliftar: 6

Mer om skidresor till La Clusaz

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen