Därför ska du åka på skidsemester till SkiWelt

Därför ska du åka på skidsemester till SkiWelt

När svenskarna åker iväg och åker skidor är det ofta till samma destinationer och det betyder att det finns bergsdiamanter som ännu inte har upptäckts. SkiWelt är Österrikes andra största skidområde o

När svenskarna åker iväg och åker skidor är det ofta till samma destinationer och det betyder att det finns bergsdiamanter som ännu inte har upptäckts. SkiWelt är Österrikes andra största skidområde och en sann snöficka.

Sedan skidsemestern för många årtionden sedan blev en populär semesterform bland svenskarna, är det framförallt vissa skidområden som har lockat en stor del av gästerna. Det är platser som Ski Amadé (Wagrain, Flachau, etc.), Sölden, Saalbach-Hinterglemm och så vidare. Hit skickar resebolagen iväg massor av svenskar, för här finns det massor av pistkilometer och skandinavisk skidskola. Men ibland kan det löna sig att tänka utanför ramen när man ska välja sin skiddestination.

SkiWelt Wilderkaiser-Brixental är ett enormt skidområde med toppmoderna faciliteter och mysiga, traditionella bergsbyar.

Enormt skidområde mellan traditionella alpbyar

SkiWelt är med sina 284 pistkilometer Österrikes näst största sammanhängande skidområde och således finns det alltså tillräckligt många pister till att även erfarna skidåkare inte behöver åka på samma ställe många gånger under en vecka. När man tittar på terrängen och på pisternas färgfördelning står det dock klart att det inte är de adrenalinhungrande expertskidåkarna som området riktar sig till. Av de 284 kilometerna vita pister är det nämligen bara tio av dem som är svarta, medan de resterande kilometerna fördelar sig någorlunda jämnt mellan de blå och röda färgerna.

Skidområdet sträcker ut sig mellan nio tätorter i Tyrolen, som är mindre turistiga och har färre besökare än många av de andra av svenskarnas favoritskidområden. T.ex. blev Westendorf år 1998 utsedd till Europas vackraste stad och i sann österrikisk stil har stället inte ändrat sig särskilt mycket sedan dess. Andra tätorter i området inkluderar namn som Söll, Scheffau, Ellmau mm.

Se de fem största sammanhängande skidområdena i Österrike här

Foto: Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental - W9 Studios

Det är inte pister du kommer att sakna i SkiWelt

Skandinavisk skidskola och fri lek för alla

Pisterna är breda och välpreparerade och det är sällan överbefolkat på pisterna. Det ger erfarna skidåkare plats till att ge fullt ös med stora svängar och det ger ovana skidåkare utrymme att koncentrera sig på deras egen skidåkning och teknik, istället för att fokusera på att undvika kollisioner med andra skidåkare på pisten.

Förutom att terrängen lockar folk som kanske inte har åkt skidor helt livet, så kan området också locka med skandinavisk skidskola för både barn och vuxna och därmed har Skiwelt skapat de perfekta ramarna för alla som gärna vill utveckla sin skidåkning i avkopplande omgivningar.

Till lekfulla typer finns det fyra funparks med varierande svårighetsgrad och det ger de yngsta chansen att åka i något som påminner om ett färgglatt lekland, medan äldre och mer vågade kan ge fullt ös på kickers, boxes och rails i de stora och perfekt utformade snöparkerna.

Foto: Skiwelt Söll

Nybörjare och de som inte är våghalsar hittar massor av underhållning i barnområdena

Toppmoderna faciliteter i en meteorologisk snöficka

SkiWelt Wilderkaiser - Brixental kallar sig själva för ”one of the largest and most modern ski resorts in the world”. Storleken har vi ju konstaterat ovan och vi kan också avslöja att moderniteten, när det gäller liftar och snökanoner, också är otroligt bra.

De många pistkilometerna servas av sammanlagt 90 toppmoderna liftar, varav 16 är gondoler, och en stor del av sittliftarna har kåpor och till och med värme i sätena, så att snöväder inte behöver vara en stoppkloss för att få en bra dag med familjen eller vännerna på berget.

Foto: Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental - Chistian Kapfinger

1 700 snökanoner – vi behöver inte säga mer

Området sträcker sig från omkring 700 meters höjd och upp emot Hohe Salve, som med sina 1 828 meters höjd är den högsta punkten i området. Dessa siffror är relativt låga i förhållande till andra mer kända österrikiska skidområden som Sölden eller SkiArlberg (Skt. Anton mm.), och således kan det ju vara lockande att fråga; ”finns det överhuvudtaget någon snö så lågt?”

På det svarar vi bara att ”ja, det finns det”. SkiWelt har nämligen den geografiska fördelen att det ligger ända uppe i den norra delen av Tyrolen och det betyder att det är en av de första platserna som vädret träffar när det kommer norrifrån. Det är alltså här som nordanvinden pressas upp över bergstopparna, där vinden kyls ned så att vattnet i luften kondenserar och faller som snö. Kort sagt ligger SkiWelt alltså i en snöficka som ser till att det snöar mer här än det gör på många andra ställen som inte heller ligger särskilt långt över havsytan.

Därför kan man ofta få bra skidåkning hela vägen ned i dalarna ända fram till vårkanten. Skulle vädret svika har skidområdet dock rustat sig teknologiskt: 1 700 snökanoner täcker närmare 250 av pistkilometerna och således är snöbrist inte ett problem här.

Foto: Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental 

Varje år investeras det i nya och moderna liftar och gondoler

Låga priser och kort transporttid

Som tidigare nämnt ligger SkiWelt i norra delen av Tyrolen och det betyder att det bara är 15 minuters transport från den tysk-österrikiska gränsen till de första delarna av skidområdet. Gillar du att köra själv i bil är det alltså en av de mest tids- och bränsleekonomiska destinationerna i Alperna.

När liftkortet ska köpas och hotellrummet eller lägenheten bokas finns det anledning att le lite extra om man är van vid de mer kända österrikiska skidområdena. Priset för ett sjudagarsliftkort till vuxna i högsäsongen kostar här cirka 275 euro och det kan jämföras med cirka 325 euro i både Sölden och SkiArlberg. Tätorterna är också lite lugnare och det är inte lika mycket folk som på de stora turistmagnetsorterna, så även här kan man hitta bra logimöjligheter utan att det kostar skjortan.

Foto: Christian Kapfinger

Du behöver inte åka så längt innan du kan klicka på dig dessa

Summan av kardemumman …

… är att SkiWelt Wilderkaiser-Brixental alltså är ett enormt skidområde med toppmoderna faciliteter uppe i bergen och traditionella byar i dalarna, som av okända anledningar ännu inte upptäckts av så många svenskar.

Är man ett gäng skidrävar som vill ut och pressa kanterna på utmanande bergssidor är det nog inte hit man ska åka. Men är komfortabel och avkopplande skidåkning på nya pister varje dag något man diggar, så placerar sig SkiWelt alltså rätt högt upp på listan över våra förslag på en bra skiddestination. Här är det mysigt och det finns snö och så mycket välfungerande teknik att man kan koppla av helt medan man ger fullt ös i backarna.

Läs mer om skidsemester i SkiWelt här

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Resebyråer till SkiWelt Wilder Kaiser
Fakta om SkiWelt Wilder Kaiser
Skidområdet: 620-1957 m.ö.h
Staden/byn: 780 m.ö.h

284 pister i allt
122 km blå
129 km röd
33 km svart

Lifter: 90 stk. / 146.656 pers/time

Släpliftar: 19
Sittliftar: 35
Kabinliftar: 16

Mer om skidresor till SkiWelt Wilder Kaiser

Hitta erbjudanden på skidresor