« Till översikten

De fem största sammanhängande skidområdena i Österrike

Österrike är ett av svenskarnas absoluta favoritländer när skidsemestern ska bokas. Men var får man flest pistkilometer på liftkortet utan att behöva åka bil eller buss för att ta sig runt?

I Österrike hittar man många av Europas bästa skidorter och det är bland annat därför som många svenskar vänder blicken mot Österrike när skidsemestern ska bokas. Jämfört med Frankrike och Italien är resan lite kortare, stugor och lägenheter är ofta lite större och skidområdena bjuder på både familjevänliga pister och hisnande freeride-rutter.

Största skidområdena i Österrike på ett liftkort

Här på Skidresor.com har vi tidigare gjort en lista över Österrikes största skidområden, det är en lista över skidorter där man får flest pistkilometer på ett liftkort. Men den listan innefattar både sammanhängande områden och samarbetande områden där man ska åka antingen bil, buss eller tåg mellan områdena för att kunna utnyttja sig av alla pistkilometerna. I denna kompletta lista får du ENBART skidområden där du slipper ta bilen, bussen och så vidare.

De största sammanhängande skidområdena i Österrike

Vi tar nu ett stavtag till och går vidare till att snickra ihop en lista över Österrikes fem största sammanhängande områden, där du med skidornas hjälp kan ta dig till alla områdets pistkilometer:

1. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn (408 km)

Skidåkning från 840 till 2 096 meters höjd fördelat på fler berg ger optimala skidvillkor till alla. Området hör till de som med åren har vuxit ihop med bra liftförbindelser. Området erbjuder totalt 408 pistkilometer och 100 liftar. Är formen och skidförhållandena bra så kan du ju försöka dig på Skicircus Challenge, en 7,2 mil lång tur med 12 500 höjdmeter och 32 liftar – en tur som tar 5-7 timmar, så det finns inte tid till att ta alltför många pauser på vägen. Välj själv var du vill bo: i det livliga Hinterglemm, det hippa Saalbach eller i de familjevänliga tätorterna Leogang eller Fieberbrunn.


Därför ska du på skidsemester i Saalbach

Läs mer om skidsemester i Leogang här

Läs mer om skidsemester i Fieberbrunn här

Läs mer om skidsemester i Saalbach hinterglemm här

Foto: Salbach.com, Mirja Geh

Att Fieberbrunn är familjevänlig betyder inte att pisterna är tråkiga eller att utmaningarna i offpisten är få. Freeride World Tour har till exempel besökt Fieberbrunn de senaste åren.


2. Ski Arlberg (305 km)

Detta är Österrikes, avståndsmässigt, största sammanhängande skidområde och ett eldorado för skidentusiaster samt afterski-hungrande svenskar. 305 pistkilometer har de att erbjuda, bland annat tack vare den ”nya” Flexbahn som sedan vintern 16/17 har kopplat ihop Stuben/Rauz och Zürs. Många utgår från St. Anton som erbjuder både varierad skidåkning och – vad många anser – Europas bästa afterski. Men området innefattar, förutom ovan nämnda områden, även Lech, St. Christoph, Schröcken och Warth som tillsammans har 88 moderna liftar. Och med ett genomsnittligt snöfall på 9 meter årligen finns det ingen anledning att välja bort Ski Arlberg. 

Läs mer om skidsemester i Ski Arlberg här

8 saker du ska uppleva i St. Anton

Foto: SkiArlberg

Möjligheterna är många i Ski Arlberg och det finns utmaningar för alla slags skidåkare. Men allt handlar inte om skidåkning, man kan också umgås utanför pisten, njuta av bra afterski och få kulinariska matupplevelser.

3. SkiWelt Wilder Kaiser - Brixenthal (273 km)

Det näst största skidområdet som fram till vintern 16/17 var Österrikes största sammanhängande skidområde. Området har totalt 273 sammanhängande pistkilometer (284 kilometer om området Kelchsau, som man kan komma till med skidbuss, räknas med) och 90 liftar. Området, som är det största skidområdet i Tyrolen, erbjuder skidåkning upp emot 1 829 meters höjd och längsta nedfarten är imponerande 10 kilometer lång. Även om området inte tillhör de högsta belägna områdena, är snö sällan ett problem. Och är det dåligt med den naturliga snön, så hjälper områdets 906 snökanoner till med att garantera skidåkning ända fram till våren. 

Läs mer om skidsemester i SkiWelt Wilder Kaiser - Brixentahl här

Kvaliteten är alltid i högsätet i SkiWelt, de utökar området konstant med nya och förbättrade liftar.4. Ischgl (238 km)

På gränsen mellan Österrike och Schweiz har Ischgl-Samnaun inte mindre än 238 pistkilometer att erbjuda. Högt beläget med skidåkning upp emot dryga 2 900 meters höjd gör Ischgl-Samnaun till ett mycket snösäkert skidområde. Skidåkningen är varierad men riktar sig nog mest till de rutinerade skidåkarna. I Samnaun kan man dessutom handla tullfritt i en av stadens 50 butiker. Men du riskerar dock att träffa på en tulltjänsteman – på skidor – på vägen tillbaka till Ischgl. 

Läs mer om skidsemester i Iscghl här

Om du vill åka till Ischgl finns det 8 saker du bara måste uppleva

Ischgl är ett världsklassigt ställe att åka skidor. Liftarna är i toppskick och så arrangerar de varje år "Top of the Mountain"-konserter som tidigare har haft Elton John, Robbie Williams på affischen.


5. Serfaus-Fiss-Ladis (214 km)

Sist, men absolut inte minst, har vi Serfaus-Fiss-Ladis, som med 214 pistkilometer slår många andra bra områden när det gäller antal pistkilometer. Med skidåkning mellan 1 200 och 2 820 meters höjd är området ett av de högst liggande skidområdena i Tyrolen. Först och främst riktar området sig till familjer, men därmed inte sagt att det inte finns utmaningar för de rutinerade – testa till exempel Kamikaze, en pist som på flera ställen är extremt brant med en lutning på upp emot 70 %!

Eftersom området framförallt vänder sig till familjer finns det massor av underhållningsmöjligheter när liftarna stänger och skidorna får en paus i skidstället.

Läs mer om skidsemester i Serfaus-Fiss-Ladis här

Läs varför Serfaus-Fiss-Ladis är ett snösäkert familjeparadis

Ett oupptäckt hörn av Alperna

Foto: Andreas Kirschner Fiss

Området är perfekt för barnfamiljer och det finns många aktivitetsmöjligheter och underhållning för alla åldrar. Här kan ni se maskotarna Murmli och Berta.Se även de största områdena i andra länder:- 

- Frankrikes största skidområden

Här får du flest pistkilometer i Italien