Förbisedda pärlor i Ötztal

Förbisedda pärlor i Ötztal

Sölden är det många som känner till och det är den mest populära skidorten i Ötztal. Dalen har flera gömda små pärlor och vi tittade förbi och kollade in områdena Hochgurgl/Obergurgl och Hochötz.

Jag hade bestämt mig för att kolla in de delar av Ötztal som skandinaver inte så ofta besöker jämfört med själva Sölden. Sölden har de senaste åren klättrat uppåt i statistiken över skandinaviska gäster i Österrike och ligger i dag på plats nummer fyra. Dalen bjuder dock på mycket annat än den snösäkra glaciärskidåkningen i Sölden, så detta reportage har mer fokus på vad man kan hitta utanför Sölden. Det finns många andra reportage som beskriver Sölden här på portalen och jag överdriver inte med rubriken “Förbisedda pärlor i Ötztal”.

På toppen av HochgurglRedo för avfärd, nyfriserade pister väntar

Hochgurgl / Obergurgl – boulevarder och gott om plats

Jag ankommer till Ötztal torsdag eftermiddag, i mitten av mars och solen värmer. Jag bor i byn Vent allra längst in i Ötztal. Byn är inte stor, men det är ändå möjligt att åka såväl utförs som i längdskidspår i olika längder och så har orten fördelen att priserna är lite lägre än i själva Sölden.

Det blir ingen skidåkning i Vent, fredag morgon står skidåkning i Hochgurgl / Obergurgl på programmet. Vi börjar i liften från Pill nedanför Hochgurgl. Här tar gondolliften oss direkt via en mellanstation upp i terrängen. Ett par hundra meter från mellanstationen börjar Wurmkogl II-liften och med denna är du i 3 080 meters höjd, områdets högsta punkt med fantastisk utsikt över skidområdet. På toppen hittar du Top Mountain Star panorama-baren, som om vi inte redan hade fått vårt morgonkaffe, hade varit perfekt för en liten skidpaus.

Top Mountain Star-restaurangenFantastisk utsikt i 3 080 meters höjd

Hochgurgl-området bjuder primärt på blå pister, i alla fall om du kollar på pistkartan. Det ska du dock inte låta dig luras av. Man skulle nästan kunna få den tanken att de är ritade blåa för att locka knappt så vana skidåkare med pengar till området, för det är väldigt många av backarna som verkar vara mer röda än blå och vi hittade en massa utmaningar i området. Pisterna är breda som boulevarder och det är massor av plats där man kan låta carvingskidorna jobba järnet.

Topp-Express-förbindelsen till Obergurgl

En sexpersoners gondollift förbinder Hochgurgl med Obergurgl-området. Liften går vågrätt mellan områdena och under liftresans gång korsar man de vackra dalarna Königstal och Ferwalltal.

Sol och massor av plats var det vi upplevde i mitten av mars

Obergurgl är inte lika kompakt som Hochgurgl, området har två markanta toppar, Festkogl och Hohe Mut. På toppen av Hohe Mut hittar man Hohe Mut Alm och här valde vi att ta en lång lunch och smaka på de regionala rätterna från Tyrolen. Framförallt för att utsikten var fantastisk. Här kan du njuta utsikten till mer än 20 berg på mer än 3 000 meters höjd. Har man tur får man ett bord i lä på restaurangen med vacker utsikt till Rotmoostal – det hade vi. Så medan rätterna intogs en efter en, kunde vi njuta utsikten till några skidåkare som var på turskidåkning och på väg mot den innersta delen av dalen för att njuta den orörda snön ned genom dalen.

Hohe Mut Alm – smaken av Tyrolen

Är du trött på kafeteria-pommes-frites och wienerschnitzel och redo att testa det österrikiska köket, så är det här utan tvekan ett bra matställe. Köket klarar alla rätterna med bravur, allt från den enkla Tiroler Gröstl, som mest av allt påminner om svensk pyttipanna med stekt ägg, till regionala rätter med kål och korv. Nästan alla ingredienser är ekologiska och från lokala leverantörer.

Käsespätzle och spenat-käseknödel på Hohe Mut AlmSpecialiteter från det lokala köket: Käsespätzle och spenat-käseknödel i bakgrunden.
Dessutom har lite italienska Penne smugit sig över gränsen söderifrån.


Tiroler Gröstl på Hohe Mut AlmTiroler Gröstl på Hohe Mut AlmTiroler Gröstl med stekt ägg – det påminner om pyttipanna – men det smakar annorlunda i 2 670 meters höjd.

Området bjuder, förutom på bra pister, även på massor av freeride och få dagar efter vårt besök gick en avdelning av Freeride World Touren av stapeln i Obergurgl.

Ägna en dag här när du ändå är på skidsemester i Sölden

När du ändå är i Sölden, så plocka ut en dag ur kalendern och ta skidbussen upp till Hochgurgl-Obergurgl och upplev skidåkning i carvingklassen. Generellt hittar man här riktigt många bra röda och blå pister till komfortabel carvingskidåkning, därtill även en och annan svart pist. Området ligger, precis som Sölden, mycket högt upp och är väldigt snösäkert. Säsongen 2014/15 öppnade området den 15 november. Ska du till Sölden i mer än fem dagar kan du för 10 Euro uppgradera ditt Sölden-liftkort, så att det gäller en dag till Hochgurgl-Obergurgl-området.

Redo för mer skidåkning

Familjevänliga HochÖtz

Precis när man kommer till Ötztal ligger det lilla området HochÖtz. Ett mysigt familjeområde, som har 12 liftar och 41 pistkm fördelade på 14 pister, alla fint placerade i den varierade terrängen. Även om området inte är så stort, bjuder det på spännande pister och möjligheten att kunna göra en mysiga runda kring toppen Mohrenkopf. Skidområdet ligger till största del mellan 1 400 och 2 300 meters höjd och därmed också primärt under trädgränsen. Vi slutade våra tre dagar i Ötztal här och snön hade vräkt ned hela natten, så familjeidyllen hade förvandlats till djupsnö till knäna överallt i området.

Restaurangplatån i HochÖtzLiften från dalen stannar på en platå med restaurang, skidskola, skiddagis mm. PR foto: Bergbahnen OETZ / Albin Niederstrasser

Området är på grund av sin storlek primärt bäst til de som önskar ett mindre skidområde. Denna typ av områden finns i väldigt många av Österrikes 800 skidområden, vilket naturligtvis också är utmaningen i HochÖtz. Ett utpräglat familjeområde på grund av dess storlek, men absolut värd ett besök om du till exempel ska slå ihjäl tid en halv dag innan du flyger hem och om du vill prova något annat än välkända Sölden. HochÖtz ligger mindre än en timme i bil från Innsbruck och som en annan liten, men viktig detalj, ska det nämnas att liftkortet även är giltigt i skidområdet Kühtai som ligger 8 km bort, man kommer till området med skidbuss som åker en gång var trettionde minut från skidområdet. Totalt ger de två områdena 85 pistkm och 24 liftar. Priset på ett liftkort i 7 dagar är ca 400 kronor billigare än ett liknande liftkort i Hochgurgl-Obergurgl.

Mysig stämning och charm kännetecknar HochÖtz. PR foto: Ötztal Tourismus / Bernd Ritschel

I HochÖtz finns iglohotellet Schneedorf, det första iglo-hotellet i Österrike, hotellet ligger direkt vid pisten och rummen huserar mellan 2-8 personer. Behöver du någonstans att bo, så får du här övernattning på ishotell, kvällsmat och frukost till ca 1300 kronor. Du kan läsa mer här

IgluIgluIglo-hotellet undersöktes i kraftigt snöfall

Pärlorna i Ötztal

Hochgurgl-Obergurgl är absolut resan värd för en dag, spendera de ca 100 kronorna som uppgraderingen av ett Sölden-liftkort kostar och bege dig utför pisterna, där det emellanåt känns som om du har allt för dig själv.

Överväg ett besök i HochÖtz om du är på väg till eller från Sölden och vill åka skidor några timmar någon annanstans. Vill du prova en annorlunda övernattning, nämligen på ishotellet, så planera din resa så att du till exempel avrundar semestern med en natt på berget.

Du hittar fakta och pistkarta från Obergurgl / Hochgurgl här

Skidresor.com var inbjudna till Ötztal av Tirol Werbung och Ötztal.

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Obergurgl / Hochgurgl
Fakta om Obergurgl / Hochgurgl
Skidområdet: 1800-3080 m.ö.h
Staden/byn: 1930 m.ö.h

110 pister i allt
35 km blå
55 km röd
20 km svart

Lifter: 24 stk. / 39.400 pers/time

Släpliftar: 8
Sittliftar: 7
Kabinliftar: 8

Mer om skidresor till Obergurgl / Hochgurgl

Hitta erbjudanden på skidresor