Så sommarförvarar du dina skidor och pjäxor

Så sommarförvarar du dina skidor och pjäxor

När skidorna ska ställas i ”sommaride” kan du med fördel göra ett par grejer som förlänger livstiden på skidorna och ger dig mer skidglädje och färre irritationer när skidorna plockas fram igen.

Flera gånger i veckan är jag inne på verkstaden och monterar bindningar till våra kunder, så att de passar 100 % efter kundernas vikt och åkstil. I samband med köpet av skidor får jag alltid många frågor. Till exempel om skidorna är vallade och slipade, hur man sköter om sina skidor mellan säsongerna och mycket mer.

Därför har jag sammanställt svar på alltihop här, så att dina skidor kan få en längre livstid och håller längre. Vi har många års erfarenhet med skidunderhåll, därför ger vi dig våra bästa tips så att skidorna alltid är i toppform när du ska iväg på nästa skidsemester. 

Har du precis köpt ett par splitternya skidor så kan du vara lugn, skidorna är slipade och vallade på fabriken. Du behöver inte göra något med dem innan du kastar dig ut i backarna.


Låt bli att genast ställa in skidorna i förrådet, garagen eller uppe på vinden när du kommer hem från skidsemestern

Hur ska man förvara skidorna efter en skidsemester?

- Låt inte latheten ta överhand
Det kan vara frestande att ställa ut skidorna i förrådet eller lägga upp dem på vinden så snart du kommer hem från skidsemestern. Men det är faktiskt när du kommer hem från skidsemestern som du ska underhålla och vårda skidorna för att säkerställa bästa möjliga hållbarhet.

- Undvik rost
För det första ska du se till så att skidorna är rena och torra, helt rena från salt och smuts som har kommit upp på skidorna efter sista skiddagen. Gör du inte det, kan du tyvärr uppleva att kanterna rostar.

- Massor av valla
Efterföljande ska du ge skidorna ett tjockt lager valla som gärna får gå ut över kanten. Vallan skyddar nämligen skidan så att den inte torkar ut och blir slö/långsam. Vallan får gärna bli sittande länge, även om du inte åker skidor året efter. Du ska bara komma ihåg att skrapa av överskottsvallan med en sickel, precis innan du ska använda dem igen. 

- Förvara dem på ett torrt ställe
Skidorna ska förvaras på ett torrt ställe där de inte utsätts för fukt, eftersom det förstör kanterna. Dessutom ska de inte ligga i ett skidfodral, där de inte kan få luft, och de får inte vara spända. Låt därför bli att hänga upp dem i garaget, utan ställ dem istället mot väggen eller lägg dem på golvet, utan saker som trycker eller pressar på dem, så att de vilar och inte är spända.

OBS: Du ska inte justera din DIN-inställning på bindningen, även om en del rekommenderar det. Bindningen klarar att ”vara spänd” och så glömmer du inte heller att återinställa förspänningen.Ska skidorna vallas inför varje skidsemester?

Jag rekommenderar alltid att du vallar dina skidor inför varje skidsäsong. Är du iväg två till tre gånger om året, så behöver du inte göra det mellan skidtripparna, men gärna innan den första skidsemestern. Har du följt mina råd ovan, så ska du bara ta bort överskottsvallan med en sickel och så är du redo att åka. Har du inte hunnit underhålla skidorna innan de ställdes undan över sommaren så rekommenderar vi att du själv vallar dem eller får dem vallade i en skidbutik.

Så vallar du dina skidor – Se den kompletta video-guiden med Danmarks bästa skidåkare Christoffer Faarup.Vi har gjort två kompletta valla-/slippaket med allt du behöver för att sköta om dina skidor.
Se Holmenkol Silverpaket – Se Holmenkol Guldpaket


Ska skidorna slipas innan varje skidsemester?

Jag rekommenderar att du slipar skidorna vartannat år (om du i genomsnitt är iväg en gång om året). På så sätt är du säker på att du fortfarande har ett bra grepp i pisten och får ut mest möjligt av skidåkningen. Det kan göras i en skidbutik på skidorten eller därhemma.

Så slipar du dina skidor – Se vår kompletta video-guide med Christoffer Faarup.

Vi har gjort två kompletta valla-/slippaket med allt du behöver för att underhålla och sköta om dina skidor.
Se Holmenkol SilverpaketSe Holmenkol GuldpaketSå ska du förvara skidpjäxor

Efter en skiddag har det med största sannolikhet kommit fukt i området mellan skidpjäxan och innerpjäxan. För att undvika dålig lukt och mögel i pjäxorna är det viktigt att du torkar pjäxorna ordentligt. Du kan ev. använda dina pjäxvärmare i samband med att du ska ha såväl innerpjäxorna som skalet helt torrt.

Ta ut innerpjäxan och kolla så att det inte är fukt mellan inner- och ytterpjäxa. Tvätta/torka eventuellt av innerpjäxan med en trasa och lite vatten och tvål.

Sulan i innerpjäxan (om det finns en sådan) kan eventuellt tvättas lätt med en trasa eller så kan du använda en av de produkter som finns för att ta bort dålig lukt i pjäxor, exempelvis denna luktborttagare.Låt pjäxorna torka innan du sätter tillbaka innerpjäxan i pjäxan. Spänn pjäxan lätt så att den bevarar formen. Förvara pjäxorna torrt, inte för varmt och långt bort från möss och andra skadedjur som säkert skulle älska att bo i en varm och mjuk skidpjäxa.

Innan du börjar använda skidorna och pjäxorna nästa vinter

Om du har gett skidorna ett tjockt lager valla, som rekommenderat ovan, så kom ihåg att skrapa av överskottsvallan med en sickel innan du använder skidorna.

Dessutom ska du ge pjäxorna lite mer fokus. Satt de lagom eller hade de börjat bli lite för lösa i passformen förra säsongen.

Tips till att få en lite bättre passform till nästa vinter är att lägga i en extra sula i skidpjäxan. Eller om det är vid skenbenet som du inte kan få pjäxan tillräckligt tajt, så kan ett par gel pads möjligtvis hjälpa dig lite grann.

Har du tips eller tillägg

Har du bra idéer eller tips till förvaring och behandling av skidor och pjäxor så skicka dem gärna via e-post Till shop@skidresor.com.

Köp skidor på nätet
Köp skidpjäxor på nätet

Publicerad av: Claus Loft Madsen

Hitta erbjudanden på skidresor