Hemtrevlig avslappning för alla

Hemtrevlig avslappning för alla

Saalbach-Hinterglemm är så välbekant bland skidåkare att vi nog kan kalla det för en traditionsdestination. Du hittar allt i det härliga SkiCircus, som har något för alla smaker.

Den kända skidorten slog för en del år ihop sig med Leogang och hade återigen växtvärk år 2015 med en förbindelse till Fieberbrunn, och området blev därmed garant för 270 km sammanhängande skidåkning. År 2019 blev det även sammanbundet med Zell am See/Kaprun vilket gjorde området till Österrikes största sammanhängande med Alpin Card.

Allt är i topp

Det låter kanske som ett sådant där smart marknadsföringstrick, när jag nu skriver att området är en av de allra bästa skidorterna i Europa, men det har inte varit någon smart pr-snubbe framme – jag menar det verkligen. För det första är pisterna i en toppklass för sig. Även om det här finns 270 km så är det som om att nästa pist jag kommer till är ett strå vassare än den pist jag just har lämnat. Mångsidigheten är i topp, urvalet av restauranger och afterski-ställen är också toppenbra och sedan är gästfriheten helt oöverträfflig, för att stanna kvar i marknadsföringsspråket. Men som sagt; jag menar det helt in i hjärtgropen. 

Foto: saalbach.com, Mirja Geh

Vare sig det gäller offpist, barnområden, restauranger, preparerade pister eller något helt annat så fungerar det bara!

Välkommen hit

Det är nämligen långt ifrån alla stora skidorter som har en oöverträfflig gästfrihet. Nu har jag besökt Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn (ja, ursäkta det långa namnet, men det heter alltså så red. anm.) och oavsett om jag har bott på ett familjepensionat med dusch och toalett ute i korridoren, ett stort och pampigt femstjärnigt hotell eller något mittemellan, så har jag alltid känt mig välkommen här som övernattande gäst. Och det trots att området har mer än 30 000 gästsängar, och här är ju risken stor att man stämplar det som en ort med massturism och en profithungrande lokalbefolkning. Så är det inte alls. Här vill man ha skidturisterna. 

Med sammanslagning 19/20 kan du använda ditt liftkort i Saalbach-Hinterglemm, Zell am See och Kaprun vilket plötsligt ger över 400 kilometer på ett liftkort. Området har därför blivit ännu bättre och du behöver inte åka samma pist 2 gånger under en veckas skidsemester.  

Foto: saalbach.com, Christian Wöckinger

Du möter en enormt stor gästfrihet både på de superfina hotellen och på de små pensionaten.

Pister så långt ögat kan nå

270 pistkilometer låter ganska mycket. Det är det också. Du ska ut i pisten tidigt alla dagar under skidsemestern och det är inte mycket som heter paus om man gärna vill beta av alla pisterna. Försök istället utmana dig själv med turen som går under namnet “Challenge.” Det säger sig självt, att det gäller en utmaning. Challenge är 72 kilometer nedfarter. På turen kommer du övervinna 12 000 höjdmeter och du kommer igenom hälften av de 70 liftanläggningarna som finns i Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn (där var den igen, ursäkta!). Challenge kan alla bra och medelmåttiga skidåkare som har en bra kondition klara av att genomföra. Genomför du utmaningen väntar det dig en premie i form av en burk skidvalla, vilket ju är en ganska genomtänkt premie eftersom dina skidor antagligen behöver valla efter en lång dag på pisterna. 


Du kan se pister så långt ögat kan nå när du åker skidor i Skicircus-området

Lyssna på värdshusvärdinnan medan du äter

Tycker du bättre om skidåkning kombinerat med god mat och fatöl som intas under en längre lunchpaus, då är Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn (I know, sorry) också ett superbra ställe. Området har mer än 60 olika restauranger och kaféer som alla har mycket gott att erbjuda. Det kan vara svårt att framhäva en restaurang framför en annan, men om du är i Leogang så gör ett pitstop på Asitzbräu. Även om det är ett stort ställe är det en gemytlig och god stämning. Bli inte förvånad om värdshusvärdinnan plötsligt börjar sjunga. Dessutom serverar de formidabel mat. Är det ett mindre ställe du letar efter, och kanske inte lika traditionellt, så testa Hendl Fischerei som också ligger i Leogang. Som namnet antyder har det både något med kyckling och fisk att göra. Dock inte på samma tallrik. De är vida berömda för sina sprödstekta grillkycklingar och färskrökta öringar, om det skulle locka. 

Foto: saalbach.com, Mirja Geh

Det finns otroligt mycket bra offpist i området och därför tittar Freeride World Touren förbi på sin turné

Jeden tag Hinterhag

Man åker inte till Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn (en gång till!) utan att uppleva områdets afterski, som är bland den bästa i Europa. I Saalbach är det – framförallt hos oss skandinaver - Hinterhag Alm, som gäller. Kom i god tid och lyssna på när fru Evi sjunger live varje eftermiddag kl. 17 så att inte ett enda öga är torrt. Tycker du bättre om “riktig” afterski-musik servererat av superbra DJs, Flying Hirsch, Jägerbombs och skummande fatöl i stora mängder så kika förbi Goass Stall i Hinterglemm. Ett tredje ställe som jag också kan rekommendera är Bauers Skialm i Saalbach. Utifrån så ser stället inte ut att vara något särskilt, men så snart du kommer in känner du av den goda stämningen. Så du förstår säkert varför Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn(!) använder sloganen “Home och Lässig” i sin marknadsföring. Lässig betyder jo avslappnad och när man vet det är rubriken ju rätt självklar eftersom detta ställe bjuder på hemtrevlig avslappning för alla.   


Hinterhag måste bara upplevas! Det är möjligtvis det bästa afterskistället i hela Österrike.

Läs mer om skidsemester i Saalbach här

Läs också: Därför ska du på skidsemester till Saalbach


Publicerad av: Kim Middelhede

Fakta om Saalbach
Skidområdet: 1003-2100 m.ö.h
Staden/byn: 1003 m.ö.h

270 pister i allt
140 km blå
110 km röd
20 km svart

Lifter: 70 stk. / 120.000 pers/time

Släpliftar: 20
Sittliftar: 22
Kabinliftar: 28

Mer om skidresor till Saalbach

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen