Lofer - Det perfekta området för nybörjare

Lofer - Det perfekta området för nybörjare

Bara 1.200 kilometer från Skåne ligger det nybörjar- och barnvänliga skidområdet vid namn Lofer. Det finns backar för alla, möjlighet för svensk skidskola och massor av restauranger.

Årets första familjeskidresa samt den första skidresan någonsin för familjens yngsta på 2 år skulle beställas. Jakten på en destination som kunde möta alla våra önskningar gick igång. För vad har man helt precis fokus på när man vill introducera skidåkning för en nybörjare - oavsett om man är 2 eller 50 år?

Vår första tanke kom enkelt: ett område med gondollift så att man säkert kan komma upp i området och få upplevelsen av hela den härliga skidvärlden och samtidigt vara lugn över att man kan komma ned säkert igen - med gondolen. ;) Det är viktigt att man kan vara med “uppe i skidområdet” då det utan tvekan är roligare att vara en del av hela den världen som öppnar sig uppe på höjden. Det kanske även kan ses som en slags morot för vad som väntar på en när man får kontroll över de två plankorna.

Dessutom kan det vara riskabelt att satsa på en lågt belägen övningsbacke nere i byn om nu vädergudarna inte skulle vara på ens sida med temperatur och nederbörd under den valda veckan. Det sistnämnda var dock inte ett problem på vår resa men mer om det senare.

Redo för att skidskolan ska börja med en av de många svenska skidlärarna 

Då vi samtidigt ville ha minsta möjliga körtid så var Lofer i Österrike ett perfekt val som enbart ligger ca. 1.200 km. från Skåne. På pistkartan kan man dessutom se övervägande blå och nybörjarvänliga pister i Lofers lite mindre men lätta skidområde. Dessutom kan området erbjuda skidskola med nordisk instruktör och boende med gångavstånd till liften - som är en gondol.

Så är det dags för masken

Pister för barn, familjer och nybörjare

Från byn som ligger på ca. 639 m.ö.h. tager man den första av två gondoler upp mot toppen. Med andra ord kommer man först till en mellanstation där man ska byta till nästa gondol och slutar därefter vid Loferer Alm på 1.350 m.ö.h. vilket är mittpunkten i hela skidområdet. De två skidskolarna har även sin utgångspunkt härifrån och har avgränsade övningsområden med lekplats m.m.
Man befinner sig nästan i en stor blå “gryta” här. För skidskolans elever och andra som är nybörjare är det superbra förhållanden på en stor övningsbacke med ett långt övertäckt rullband med avstigningsmöjligheter både halvvägs och på toppen.
 
Övningsbacken vid Loferer Alm med övertäckt transportrullband 

Områdets två större liftar, 6 personers sittliften “Family Express” och 8 personers sittliften “Almen 8’er Schwarzeck”, tager dig snabbt och behagligt (med värme i sätena) upp till två av de omkringliggande topparna där flera blå och röda pister tager dig ner till samma “gryta” igen. Dock från “Family Express”-liften finns det även möjlighet för att vända skidorna mot den motsatta sidan av berget där det finns fler pister i olika färger att utforska. Här ska man dock vara uppmärksam på att man slutar vid den lite långsammare 4 personers sittliften “Schönbuhelbahn” som dessutom är en lite äldre lift…

Området bjuder dessutom på en av de brantaste ankarliftarna som vi har sett fram till idag. Den ska man kanske åka utan barnen.
Generellt kan man säga att området är lätt att hitta runt i med pister som har en lätt svårighetsgrad för de flesta. Detta är bara en fördel om man reser med nybörjare eller större barn som man gärna vill kunna “släppa lös” medan man själv håller en paus på en av de mysiga toppstugorna, som området givetvis också har många av.
 
På vår resa upplevde vi att språket som pratades allra mest runt omkring i området var skandinaviska! Det gjorde att vi fick hört ett liftsamtal om områdets transportsträckor. Ja, dem fanns det också några av men oavsett så är det vår helt självklara mening att Lofer är en perfekt destination om man har nybörjare med på resan och letar efter ett område som är ideellt för barnfamiljen.

Ingen skidresa utan Spaghetti Bolognese

Det är också viktigt med pauser… 

Och hur gick det då med vårt egna test av skidområdet med en väldigt ung nybörjare? Vi hade packat undan förväntningarna och uppgiften var tydlig: den yngsta skulle få lov till att känna på skidåkningen så mycket som hon ville och ett nej från henne skulle accepteras varje gång.
Således började vi med att skapa en god stämning uppe på berget med lite proviant från väskan redan innan skidorna klickades på! En fikon-fruktstång åts medan alla de ivriga skidåkarna som kom i en jämn ström från gondolliften kunde iakttas på lagomt avstånd.
Övningsbacken med det långa rullbandet blev vår utgångspunkt och i den klassiska stilen med barnet mellan mammas eller pappas ben blev den unga damen introducerad för skidåkningen. Dock inte helt överbevisad över det roliga ännu blev det sagt tydliga nej ett antal gånger vilket förde till flera pauser i snön. Ett par gifflar och en juice senare ville hon gärna prova att åka skidor igen. Andra dagen gick någorlunda likadant intill hon knäckte koden och fångade hur man låser knäna så att hon själv kunde åka utan att falla. Följaktligen under tredje dagen blev hon utrustad med en skidsele och åkte iväg! För att området har så härligt breda och nybörjarvänliga pister vågade vi åka upp med en sittlift med den lilla 2-åringen. Det gick över all förväntan och ju mer hon kunde åka med runt desto mer bad hon om att åka skidor och for skrattande ner för pisten.

Glädjen var komplett när även storasyster kunde vara med efter att hennes undervisning i skidskola hade avslutats.

Skidskolan har massor av aktiviteter och underhållning för alla åldrar

Flera pausmöjligheter - bra toppstugor/restauranger i området 

Den centrala restaurangen som man kommer upp till vid Loferer Alm är svår att missa. Överväg att lägga ett par extra euro på måltiden och besök restaurangen inne i byggnaden och terassen på “baksidan” som är lite charmigare än det cafeterialiknande matområdet som man först kommer in i - och undgå för allt i världen ett besök här när skidskolorna har paus för det är allt annat än lugnt.

På berget finns det flera härliga barer och restauranger. Om två skulle framhävas så är det Kuhbar där bilden nedunder säger allt, och restaurangen Soderkaser med en fantastisk terrass och väldigt god mat. Var dock uppmärksam på att herrtoaletten här är inredd med en äkta “verkstadshumor”...

God lunch med fantastisk utsikt på restaurang Soderkaser 

Byn Lofer - klassiskt österrikisk

Lofer består av en mysig gata med lite butiker och genom byn flyter en liten bäck. Längs denna och omkring kyrkan finns några restauranger och caféer samt skidskolan och skiduthyrningen som naturligtvis ligger ett par hundra meter från liften. Vid skidskolans butik erbjuds gratis förvaring av skidor över natten vilket är otroligt smart då man slipper att släpa med sig skidutrustningen fram och tillbaka från hotellet varje dag.

Lofers mysiga “gågata” 

Letar man efter afterski finns Lofers bästa möjligheter vid botten av gondolen. Det är inte de största eller galnaste ställena men är det afterski du letar efter ska du nog inte direkt åka till Lofer. Men möjligheten för lite musik och något att dricka efter en härlig skiddag finns det trots allt.

En gång i veckan arrangerar skidskolan en gratis uppvisning. Vi gissar på att programmet varierar lite men när vi såg det var det hästkrafter med både fyra ben och två hjul som deltog. En kväll som avslutades med ett ordentligt fyrverkeri. Kom ihåg att ta på varma kläder då det är kallt att stå stilla i en halvtimme och särskilt för dem små.

Skidskolans uppvisning onsdagkväll

Hotell, pensionat och lägenheter i alla prisklasser 

Lofer har boende i alla prisklasser. Du hittar lägenheter från cirka 7.000 kr för en vecka och fina hotell med pool, god mat och fina faciliteter. Vi bodde på Hotel Mühlpointhof som vi hamnade på då vi inte visste hur den minsta skulle hantera skidåkningen och här fanns 2 lekrum och pool som plan B om det krävdes annan underhållning. 

Se hotellet vi bodde på här.

Korna i terrängen är perfekt för en paus från skidåkningen

Skidåkningen var första valet som tur var. Flera resebolag har stora barnrabatter så räkna ihop totalpriset för skidhyra och liftkort m.m. innan du väljer ditt hotell. Något som i första hand ser dyrt ut kan visa sig vara rätt attraktivt när rabatterna har dragits av.
Liftkortspriserna är dessutom betydligt lägre än i större skidområden och det finns även flera kombinationsrabatter för familjer, till exempel perioder där tredje barnet åker gratis.

Lofer gav oss en skidresa som uppfyllde de behov och önskningar som vi hade ställt på destinationen innan vi reste. Vi rekommenderar absolut orten till barnfamiljer och nybörjare som behöver ett mindre skidområdet men utan att förlora kvaliteten på pister, liftar och trevliga toppstugor.

Kuhbar med den stora tjuren på väggen som går hem hos barnen

Plus:

  • Super för nybörjare
  • Attraktiva priser
  • Lätt att åka till 

Minus:

  • Välj det inte för afterski 
  • Många skandinaver (även om det givetvis är en fördel med t.ex. flera skandinaviska skidlärare) 
  • Bara tillgång till området via gondol x 2 vilket skapar långa köer om morgonen när många skidåkare ska åka upp med dessa två liftar samtidigt 
> Vi bodde bra på Hotel Mühlpointhof. Boende för 2 vuxna inkl. liftkort och skidhyra från 21.170:-
> Läs mer om skidsemester i Lofer här

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Lofer
Fakta om Lofer
Skidområdet: 640-1747 m.ö.h
Staden/byn: 639 m.ö.h

46 pister i allt
31 km blå
12 km röd
3 km svart

Lifter: 13 stk. / 15.400 pers/time

Släpliftar: 9
Sittliftar: 2
Kabinliftar: 2

Mer om skidresor till Lofer

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen