Obergurgl/Hochgurgl - drömskidåkning med Österrikes charm

Obergurgl/Hochgurgl - drömskidåkning med Österrikes charm

Är du till offpist är det säkert den oberörda snön, som har den helt rätta puderkonsistensen som du drömmer om.

Det finns antagligen inte en enda skidåkare som inte drömmer om att ha breda och långa nedfarter med den helt rätta lutningen, helt för sig själv. Är du till offpist är det säkert den oberörda snön, som har den helt rätta puderkonsistensen som du drömmer om. Vi går alla och drömmer om de perfekta förhållandena för den ultimativa upplevelsen oavsett om det är fart, perfekta svängar eller vackra kurvor ned i offpisten.

Innan jag reste till Obergurgl/Hochgurgl var mina upplevelser med den fantastiska skidsporten präglad av överfyllda pister och uppkörd offpist. Så drömmen om skidåkarens Utopia var precis det - en dröm. Men ett par dagar innan mötte jag en bekant, som hade varit i Obergurgl. Hans enda kommentar var - gläd dig det känns som om du har det hela för dig själv. Nu blev jag ju såklart nyfiken för det är en fantastisk känsla, som annars bara kan upplevas den första halvtimmen på pisterna, om du är med den första liften upp. Så har du den första turen nedför berget för dig själv. Resten av dagen får du dela backen med alla andra. Så det var med en viss portion spänning, att jag första dagen fick på skidorna och kom iväg.

Obergurgl/Hochgurgl består, som namnet också antyder, av två separata områden. Men för några år sedan blev det lagt press på många av de små områdena i Ötztal för att få större och mer sammanhängande områden. Därför blev de två familjerna, som äger liftarna och de flesta hotellen i de två byarna överens om att de ville binda ihop skidområdena med en stor kabinlift. Kabinliften är det enda sättet(utöver bil eller buss) att komma mellan de två delarna av området.

Man har åkt skidor i området sedan år 1900 men den första liften byggdes först år 1948. Turister började att komma till området när det första hotellet (Edelweiss i Obergurgl) byggdes 1889. Det har dock bott människor i området i ca. 10.000 år och 1991 hittades Ötzi - en mumie från kopparåldern - vid Ötztaler-glaciären efter att ha legat 5300 år i isen. I dag bor det ca 420 människor permanent i området och om sommaren kommer det italienska fåraherdar, som de alltid har gjort, över bergen med sina fårflockar för att låta fåren äta gräs.

Skidåkningen:
Liftarna är det första jag lägger märke till. Det ser aldrig ut som att det är kö vid någon av dem. Oavsett tidpunkt känns det som om du kan gå direkt från pisten och i den nästa liften som kommer oavsett om det är en gondol, stol- eller släplift. Känslan av att ha pisterna för sig själv beror alltså inte på att det är besvärligt eller tar lång tid att få en lift upp. Förklaringen måste finnas någon annanstans.

Båda byarna ligger högt - Obergurgl i 1.930 m.ö.h. och Hochgurgl i 2.150 m.ö.h. De 110 km. pist i skidområdet ligger alla mellan 1.800 m.ö.h. och 3080 m.ö.h. vilket gör området mycket snösäkert under hela skidsäsongen, som går från mitten av november till 1 maj. Bara i Hochgurgl finns det 3 liftar som går över de 3.000 metrarna. Skulle snöfallet vänta är det inte några problem - 90 % av pisterna har snökanoner. Topparna i Obergurgl är inte helt så höga, till gengäld finns det här ett större urval av pister och de är mer utmanande. För båda områdena gäller det dock att pisterna är lagom breda och ger bra möjligheter för att göra en massa sköna svängar. En annan sak som är värd att nämna är att det är väldigt lite transportsträckor och de som finns har en lutning så att de inte blir tröttsamma.

Området ligger en bit bort från de två närmsta områdena - Sölden och Vent. Det är nog mest för att de båda ligger på bergen på andra sidan dalen. Obergurgl/Hochgurgl ligger på gränsen till Italien och på den andra sidan av topparna heter bergskedjan Dolomiterna. Det är dock inte möjligt att komma till Italien på skidor - varken on- eller offpist. Nedfarten på den andra sidan är nästan lodrät. Det går en liten väg genom bergen, men den är bara framkomlig under sommarhalvåret. Om vintern ska du hela vägen ut från dalen för att komma till Italien, så har du varit dum nog att ha provat lyckan i offpisten till Italien finns det ingen väg tillbaka.

Det är dock inte offpistmöjligheter som saknas i skidområdet. Är du osäker ska du bara ta liften till toppen av Wurmkogl i Hochgurgl. Här kan du sitta i den nya Top Mountain Stars panoramabaren och bli överväldigad av de många möjligheterna för att låta skidorna plöja genom orörd snö. Du är dock klokt att hyra en av de lokala guiderna, för det är stora områden med lavinfara. Men möjligheterna är så många och så nära eftersom de två områdena är de enda på denna sida av dalen och eftersom de ligger lite förskjutna, så det finns offpist på båda sidorna och emellan dem.

Längst bort på den andra sidan av Obergurgl är möjligheterna oändliga. Det finns en rad olika stugor som man kan övernatta i och det gör området idealt till randonneé. En av stugorna har plats till hela 60 gäster. Det finns också fantastiska längdskidspår uppe i terrängen, där du t.ex. kan besöka Schönwieshütte, som ligger mitt inne mellan bergen. Här kan du njuta stilheten över en kopp skållhett jägerthe och en apfelstrudel medan du känner att vardagens stress sakta men säkert försvinner ut från ditt minne.

Du tänker kanske som jag gjorde, att detta skidområde är för bra för att vara sant. Det har faktiskt också några få fel även om de är små och nästan obetydliga. Det första är att 110 kilometer pist kanske är i underkanten, om du är en pistslukare, som har fart och snabbt tröttnar på att åka i samma backar. Men är det tillfället är det kanske på tiden att du ger dig själv en offpistkurs. Här finns det många möjligheter för att utveckla sin skidåkning.

En annan nackdel är faktiskt det som samtidigt gör området så attraktivt. Eftersom området ligger så långt in i dalen och tills för några få år sedan var två skilda områden har de levt i en stilla tillvaro, vilket har gjort dem attraktiva för de rika tyskarna och engelsmännen som vill ha lugn och ro när de har semester. Det har resulterat i att det i dag stort sett bara finns 4- och 5-stjärniga hotell i området och vanliga pensionat finns det knappt inga av. Här är det inte som på typiska skidorter där du ska ta skidbussen för att komma till liftarna och alla hotell ligger istället direkt vid pisterna. Kravet om lugn och ro har också hållit antalet av sängplatser på en låg nivå. Således är det bara cirka 5 000 sängplatser i området. Istället för att investera pengar i fler sängplatser har de två stora familjerna i området investerat i större och bättre liftar och förbättringar av de hotell som redan finns. På så sätt är det en liftkapacitet på 37.000 personer i timmen. Med ett maximalt antal skidåkare på mellan 5.500 och 6.500 personer på en dag kan alla skidåkare ta en lift 5 gånger i timmen utan problem. Här har vi äntligen förklaringen på varför Obergurgl/Hochgurgl känns som det ultimativa området.

Om du precis som jag tänker att detta område måste jag bara besöka är det på tiden att du gör upp med dig själv om du är villig att betala för en semester med drömskidåkning. Med enbart 4- och 5-stjärniga hotell och väldigt få sängplatser kommer en semester Obergurgl/Hochgurgl skapa ett ganska stort hål i plånboken och du ska vara ute i god tid för att få någonstans att sova.

Nu ska du inte avskräckas från att besöka området. Sölden är inte långt bort och besöks varje år av många skandinavier. Så ta ut en dag eller två av din semester och åk till Sölden och ge dig själv den presenten att få uppleva ett par dagar med drömskidåkning. Krydda din upplevelse med en kväll i Nederhütte, som ligger i backen i Obergurgl. Du skjutsas till och från stugan i en pistmaskin och du får garanterat en kväll med god mat, dans på borden och österrikisk stämning - så blir det nästan inte bättre!

Tack till Österrikes Turistbyrå och Ötztal Turitsmus.

Utsikt från Top Mountain Star
Utsikt från Top Mountain Star

Mitt i offpisten
Mitt i offpisten

University Centre i Obergurgl
University Centre i Obergurgl

Botten av dalen
Botten av dalen

Här ser du Italien
Här ser du Italien

Möjligheter för offpist!
Möjligheter för offpist!

Vem har lust att åka här??
Vem har lust att åka här??

Schönwieshütte 2270 m.
Schönwieshütte 2270 m.

Längdskidor över 2000 m.
Längdskidor över 2000 m.

Publicerad av: Carsten Lajgaard Pedersen

Resebyråer till Obergurgl / Hochgurgl
Fakta om Obergurgl / Hochgurgl
Skidområdet: 1800-3080 m.ö.h
Staden/byn: 1930 m.ö.h

110 pister i allt
35 km blå
55 km röd
20 km svart

Lifter: 24 stk. / 39.400 pers/time

Släpliftar: 8
Sittliftar: 7
Kabinliftar: 8

Mer om skidresor till Obergurgl / Hochgurgl

Hitta erbjudanden på skidresor