« Till översikten

Sölden - högt, brett och läckert!

Sölden är genomgående ett sagolikt ställe för alla som söker ett spännande, varierat utbud av pister, en hög snösäkerhet, bra och snabba liftar och stort utbud av afterski och nattliv.

På 1 377 meters höjd långt in i Ötztaldalen hittar man Sölden by och ett område som bjuder på 144 km sammanhängande pister fördelade i tre större grupper omkring toppen vid Gaislachkogl, Teifenbachkogl och Rotkogljoch. Området har med sina två glaciärer Tiefenbach och Rettenbach skidåkning hela vägen upp till 3 350 meter över havet. Här är det bra och snösäkra förhållanden, nästan oberoende av säsongens nederbörd. Dessutom är det, med liftkort på mer än två dagar, möjligt att besöka Obergurgl/Hochgurgl som har 110 kilometer pist vilket ger oändligt med möjligheter för spännande skidåkning.


Pistkarta Sölden:


Sölden är ett stort område med skidåkning för alla nivåer


BIG 3 och alla detaljerna

Sölden bjuder in skidåkare att åka BIG 3, som är en rutt runt i området, där man kommer förbi de 3 högsta topparna Gaislachkogl 3 048 m , Tiefenbachkogl 3 250 m och Schwarze Schneid 3 340 m. Det är rätt tydligt, när vi nyfiket ger oss ut i området, att vi är i landet som bestämt har en väloljad maskin. Inget mindre.

Här är det bra liftar överallt och med de många höga toppar - många vackra utsiktsplatser. Som den mest spektakulära bör dock glasbron på toppen vid Tiefenbachkogl framhävas, du kan ställa skidorna/brädan en stund för att ta dig ut på glasbron för att inhämta utsikten - om du vågar!

Som familj med leksjuka barn testar vi alltid områdets funparker om det finns några. Sölden har naturligtvis också en funpark som hittas i den större “grytan” vid Giggijoch liften där skidskolan också ligger. Funparken ligger längs den blåa pist nummer 15, funparken är rolig och relativt lång med både tunnel, hopp och plast händer att highfiva. Det finns även en vanlig park med hopp och rails.

Pisterna i dena “grytan” är breda och flyter ihop i botten vid tre olika stolliftar och gondolen, det kan även användas so mnedfart från berget. På vissa platser är backen ganska svår för att vara en blå pist men det handlar om att hitta rätt ställen att åka ner där lutningen inte är så brant. Pisterna har ett mark flöde, som gör att det inte alltid syns för skidåkarna, hur branta pisterna är på den andra sidan av kanten före man faktiskt står på kanten....

Vår semestervecka i Sölden var nyårsveckan 2019/2020 och det var en del andra människor i området just denna veckan. Ofta upplever vi att barn- och nybörjarområderna som har så breda pister att det hela flyter lite samman kan vara det mest obehagliga stället med så många människor.  Det kan vara tveksamt om riktningen som folk åker när det plötsligt ska köra över till en lift samtidigt som folk kör vansinnigt snabbt ner mellan alla människor.

Vi rekommenderar därför att man istället åker över till den motsatta änden till den blåa pisten nr 2 då det inte är så många människor i denna del och området är riktigt bra för nybörjare både i form av lutning och bredd. Pisten kan åkas hela vägen ner till byn (via nr 8), en fin skogspist, med massvis med små vägar genom träden längs pisten så att den mest leksugna skidåkaren får lusten stillad.

Vi använde oss av en del restauranger ungefär halvvägs ner i pist nr 2; Heidealm. Bortsett från det att de endast tar kontanter serverar de goda rätter både i den trevliga restaurangen och ute på terassen. Terrassen är vänd mot solsidan på dagen med en mäktig utsikt över dalen “Venter Tal”Solen skiner på Heidealm


Trevliga restauranger i skogen 

I denna del av området finns det också flera restauranger som ligger en liten bit in i skogen. Du kan bara nå dem om du tar en liten avstickare från pist nr 2.

Vår grupp testar också gärna några pister med mer lutning och här kan Sölden verkligen också bjuda på mycket. Våra skiddagar startade alltid med att åka gondolliften Gaislachkogl och vi kan därför rekommendera att köra hela vägen upp till toppen från början. Med Bond-museum och fina restauranger bakom dig kan du verkligen njuta av en go röd pist (nr 1 och senare 4 eller 5) och i bra väder en sagolik utsikt över hela området. På Vägen kan du hålla till höger och komma till den brantaste pisten i området på 78,5° lutning. Pisten är inte så lång och parallellt går det en röd backe och även en liten blå där lutningen inte är lika galen. Helt ny-preparerat och utan allt för många människor får man här ett långt och bra stycke skidåkning att starta morgonen med.

Den svarta pisten nr 14 når du med en 4-stol lift som heter Rosskipl. En riktigt bra svart pist som sällskapets 9-åring tyckte var helt okej. Har man massvis med kraft kvar i benen kan man välja att fortsätta hela vägen ner till byn på svart pist via nr 20.Glaciäråkning i Sölden

Om du vill köra på pisterna på Rettenbach och Tiefenbach glaciär kan det vara ett tips att sätta kursen dit redan från morgonen. Vi tyckte att det var en lite lång tur från toppen av Rotkogljoch blir som en sluss, där folk strömmar över mot området en tur som innefattar en kort bit på en blå pist och efter det tre liftar med en bit gång mellan lift två och tre.

Pisterna på galciären är det inget fel på och du får även möjlighet att köra i skugga då då pisterna på Rettenbach ligger på skuggsidan. Vid botten av pisterna på bägge sidorna hittar du stora cafeer med plats till många människor.

Nåja, så är det också returen som ska ha en kommentar på vägen. Väljer du att sätta kursen mot Giggijoch berget ska du igen på en tur med mer platt liftåkning. Den andra vägen som finns är den blå pisten nr 30 som tar dig genom dalen “Rettenbach” som är en ganska lång och på några ställen ganska platt pist…Moderna liftar och breda pister


Gampe Thaya

Om man är mer för de korta och stämningsfulla pauserna kommer man inte runt områdets bästa ställe Gampe Thaya som man hittar på den sista delen av den röda pist nr.11. Som det populära stället det är så är det ofta fullt och kan vara svårt att hitta plats.  Men om det så bara är för en fika och kopp kaffe så bör man inte missa stämningen eller se sig omkring med massvis med mysiga matsalar och rum i förskjutna plan i gamla skeva hus. Vi tog en tidig förmiddagspaus och hade därför tur att få vila i sofforna utomhus med en vacker utsikt över de omkringliggande bergen i strålande sol.


Vi hade tur som hittade en ledig plats på Gampe Thaya


Platsen är det inget fel på


Så är det Bond, James Bond

För en (som jag) som vuxit upp med en remsa av grå VHS-band med samtliga James Bond filmer i barndomshemmet finns det ingen väg runt. Bond-museet ligger på en nyligen använd plats för inspelning som bara ska upplevas. Vi reservera en besökstid till museet och köpte biljetter för att kunna komma in. Museet är en stor upplevelse - Mest om man känner till 007-legendens alla prövningar och universumet runt denna fiktiva figur.

- Läs mer om 007 och Sölden här?


Är man ett Bond-fan så är museet värt ett besök


Stället lever till fullo upp till filmens visuella effekter! På museet blir du instängd i ett rum åt gången som med hjälp av video, ljus- och ljudeffekter får dig att känna som du är med i filmen “Spectre” som är inspelad i Sölden 2015. Att kunna besöka en väldigt fin restaurang i pjäxor är också en upplevelse som man sällan möter, i Ice Q restaurangen är det denna gången.


Här ses historien om Bond 


Kan du (återigen som mig) inte helt styra dig när du till sist kommer till souvenirbutiken så är det bra att komma ihåg hur du kom dit - på skidor. En ryggsäck är ett måste om du vill få ner dig själv och en souvenir på ett säkert sätt. Scener från filmen Spectre


Byn Sölden 

Vårt uppehälle  i sölden var på hotel med både frukost och middag. Det var därför högst begränsat med vad vi såg av själva byn. Det var dock lätt att se de många festliga barerna och afterski ställen som låg bredvid sportbutiker och hotell som låg på var sida av huvudgatan som löper igenom sölden. Det är en ganska lång by med gondolliftar i var ende.

I mitten, inte så långt från vårt hotell, hittade vi den lilla by-liften (Zentrum schuttle) som ger en lift upp eller ner mellan huvudgatan och barnområdet vid Innerwald där den blåa pisten nr 9 kan nås. Vi prövade en dag att gå till liften, åka ner pist nr 9 till botten för att sedan gå på en gångbro till gondolen Gaislachkogl. Det var i vår mening betydligt lättare att bara sätta sig på skidbussarna, som går ofta, för att sedan kunna sätta dig på samma lift men utan krånglet. Vem, när och varför?

Uppsummerat så är Sölden en sagolik plats för de som letar efter ett spännande och varierat utbud av pister med hög snösäkerhet, snabba liftar och ett rikligt nattliv med afterski. Du får allt förutom en lugn och stilla by med få människor så om det är de du söker så är Sölden inte ditt resmål.


Andra saker att uppleva i Ötztal: Aqua Dome


- Läs mer om skidsemester i Sölden här

Skidsemester förslag i Sölden

Alpenheim Jörgele Alpenheim Jörgele Bil fra 2.937:-/pers.
Pension Sonnenheim Pension Sonnenheim Bus fra 11.549:-/pers.
Hotel Tyrol (Riders In... Hotel Tyrol (Riders In... Fly fra 15.042:-/pers.
Parkhotel Sölden Parkhotel Sölden Bil fra 4.279:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning