« Till översikten

Tre generationer i Schladming

Det är inte utan grund att området tidigare är vald till Europas bästa. Schladming bjuder på skidåkning i världsklass där alla åldrar kan ge full gas på de fyra sammanhängande bergen.

De två sakerna jag älskar mest är skidresor och att vara tillsammans med min familj. Så vad är mer uppenbart än att åka skidor tillsammans med syskon, barn och föräldrar. Tre generationer på skidor, där kusiner kan ha kul, farföräldrar är med och alla är glada. Som skrivet så gjort.


När mina föräldrar introducerade mig för skidåkning för 600 dagar sedan, var det i vackra stugor i Sverige och Norge. Stugor där vi efter en dag i snön kunde samlas för hemtrevlig after ski med kortspel, avkoppling och förberedelser för middag. En semester där du var helt avkopplad, hade röda kinder varje kväll och sällan loungade runt i annat än underställ inomhus.


Det slutade med att vi hittade en stuga som passade perfekt för våra behov

 

När vi tidigare har rest flera familjer tillsammans, med delat boende, har det fungerat riktigt bra för oss att barnen har kunnat flytta in i rummen, medan föräldrarna hängde lite längre under middagen. Så jakten från början var att hitta en stuga där det fanns plats för oss alla, så minnen från barndomsresor kunde återupplivas.

Efter lite sökning snubblade vi över några helt nya stugor i österrikiska Schladming, ett område som vi tidigare hade besökt och tyckte var väldigt trevligt. Stugorna ligger några kilometer från Schladming lite uppför berget vid staden Haus/Ennstal, med bara några hundra meter till pisten. Sedan det faktum att stugorna hade sin egen pool när vi behövde en så stor stuga så det fanns plats för alla. Då var vi sålda rätt snabbt, även om det sved till i plånboken, eftersom det var under barnens vintersemester. Men dit kom vi och det visade sig vara precis som vi drömde om och kanske lite till.


De nya stugorna är perfekta för familjer eller vännerna med barn

 

123 km långa pister i skidområdet med flest blå och röda pister

En av de trevliga sakerna med skidområdet är att nästan alla backarna är i lä bland träd - omvänt är det också ett uttryck för att skidområdet inte går så högt upp, faktiskt är den högsta skidåkning bara på cirka 2000 meter. Det finns dock gott om snökanoner, men under vår semestervecka träffades vi tyvärr av en eftermiddag där temperaturen nådde över 0 grader och snö förvandlades till regn. Vi gjorde det till något positivt, för det var bara extra tid att chatta i poolen hemma vid stugan.Schladming är otroligt snösäker på grund av de många snökanonerna

 

I skidområdet finns det många trevliga restauranger/ stugor små mysiga platser med servering. För att nämna en kan det vara Krumholz-hyddan på toppen av Hauser Kaibling-berget. En nyrenoverad stuga, där det finns härliga tysta hörn där kan du njuta av en god lunch eller kopp eftermiddags varmchoklad  i. Om du drömmer om att övernatta på toppen av berget i ett skidområde, är det faktiskt möjligt här. Med platsen här som boende kan du varje morgon få den första åket ner på helt orörda backar. Du kan läsa mer om stugan här.Majoriteten av skidåkning i Schladming görs vanligtvis på de fyra bergen - Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen och Reiteralm

 

Inte bara en säng - en upplevelse

Men vi bodde inte på berget vi hittade vår stuga, eller snarare en chalet som boendet Chalet Hauser Kaibling skulle jämföras med. Ett komplett och super trevligt hem. Stugorna var helt nya för den här säsongen och vi hade, som tidigare nämnts, en stuga med en egen uppvärmd utomhuspool med tillhörande bastu med glasfasad, så att du också kan njuta av utsikten från bastun.

 

Efter en härlig dag i backarna kan du koppla av och varva ner medan du njuter av utsikten över Alperna och en stjärnhimmel. De dagar det snöade gjorde inte upplevelsen mindre bra. Barn och vatten är och kommer att bli en hit. Även om vägen upp till stugbyn inte var den bästa, var det fortfarande möjligt att rulla nerför berget i bilen och fylla upp med mat i närmaste supermarket, nästan 2 km bort. Det fanns parkering direkt vid huset, så även lätt när bagage och shopping skall tas med in/ut från huset. Sammantaget en av de mest lyxiga stugorna vi någonsin har bott i på en skidsemester. Vi låter bilderna tala för sig själva ....

 

Se video av den privata poolenHur lycklig lottad kan man få lov att vara. Här ser du poolen från 1:a våningen.


Här kan man få rätt många timmar till att gå


Under veckan kom vi runt överallt, främst på de två bergen närmast vårt boende, Hauser Kaibling och berget Planai. Det blev aldrig en tur hela vägen till de bergen längst bort, Hochwurzen och Reiteralm, förmodligen mest för att vi var nöjda med bra backar på de två första bergen och även för att vara ett blandat gäng, där den yngsta deltagaren på bara 5 år borde ha krut i benen på en hemresa också. Därför beslutades det på veckans sista skiddag att hoppa in i alla bilar för att ockupera Reiteralm och Hockwurzen, med en taktisk smart parkering vid liftarna i Pichl. Vi var lika glada över de faktiska skidmöjligheterna och variationerna här, men det bör nämnas att ingen i besättningen gillade de ca. 20 min. vi började med att mullra uppför berget i en mycket sliten 2-stolslift medan regnet siktade ner….
Tre generationer - Med de fyra bergen är här mer än nog pistkilometer och möjligheter för en vecka med skidåkning

 

Lyckligtvis blev vi ganska bortskämda av vädergudarna för det mesta, så ovanstående är inte alls vårt minne från denna familjeresa - vi hade en underbar vecka i Schladming och kan rekommendera området till barn, ungdomar, familjer, nybörjare och erfarna skidåkare, som vill ha kapplöp med god lutning. Det finns något för alla i Schladming. Det finns underhållning för alla nivåer i Schladming b.l.a. en funcross-bana för de små

 

Vill du bor där vi bodde? Se Chalet Hauser Kaibling här


Se video från vår skidresa här:

_ _ _

 

Vad ska man annars uppleva i Schladming??
- Se de nio saker du bör uppleva i Schladming här


Skidsemester förslag i Schladming

Hotel Schladmingerhof Hotel Schladmingerhof Bil fra 4.059:-/pers.
Hotel Planai  - Winter Hotel Planai - Winter Bus fra 6.553:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning