Skidsemester i Borovets (Bulgarien)


42 pistkilometer med utmaningar för såväl nybörjare som mer vana skidåkare är vad Bulgariens näst största skidområde Borovets kan erbjuda.

Och med en placering endast 7,5 mil från Bulgaiens huvudstad Sofia ligger Borovets lättillgängligt om man kommer med flyg.

Och så är det två andra fördelar. Stora investeringar i området har i den grad lyft kvaliteten och för det andra så är det billigt jämfört med Alperna.

Världscup-skidåkning i de höga bergenBorovets ligger i Rilabergen och det är utsikt till Bulgaiens högsta bergstopp. Bland annat kan man uppleva Bulgariens högsta punkt ”Moussala”, som tronar 2925 meter över havet.
Och Borovets är populärt både bland turister och professionella. Så populär... Läs mer.

Pistkarta
Snörapporter och väder

Fakta om Borovets
Skidområdet: 1350-2560 m.ö.h
Staden/byn: 1400 m.ö.h

25 pister i allt
2 stk.
7 stk.
11 stk.
5 stk.

Lifter: 20 stk.

Släpliftar: 10
Sittliftar: 3
Kabinliftar: 1
Mer information om Borovets under bannern
42 pistkilometer med utmaningar för såväl nybörjare som mer vana skidåkare är vad Bulgariens näst största skidområde Borovets kan erbjuda.

Och med en placering endast 7,5 mil från Bulgaiens huvudstad Sofia ligger Borovets lättillgängligt om man kommer med flyg.

Och så är det två andra fördelar. Stora investeringar i området har i den grad lyft kvaliteten och för det andra så är det billigt jämfört med Alperna.

Världscup-skidåkning i de höga bergen

Borovets ligger i Rilabergen och det är utsikt till Bulgaiens högsta bergstopp. Bland annat kan man uppleva Bulgariens högsta punkt ”Moussala”, som tronar 2925 meter över havet.
Och Borovets är populärt både bland turister och professionella. Så populär att den alpina Världscupen har tittat förbi hela två gånger – senast i februari 2014.
Det är för att vara Bulgarien massor av höjdmeter att kasta sig utför. Den högsta punkten ligger i 2550 meters höjd, medan man ska ned i 1323 meter innan man når botten. Det betyder också att området kan bjuda på en 4,7 kilometer lång pist.

Tre zoner med olika kvaliteter

Själva skidområdet, som för övrigt är Bulgariens äldsta, är indelat i tre zoner. Det finns totalt 58 pistkilometer fördelat på 24 pister.
Den översta delen av berget, som också kallas ”Markudjik” ligger över trädgränsen. Här finns en rad olika släpliftar och röda och blå backar. Det är även här områdets gondol åker upp och här från toppen börjar den långa nedfarten ”Musala Pathway” som går från 2369 till 1383 meters höjd.
På toppen är det bra möjligheter att åka offpist.

Världscup-skidåkning mellan träden

Om du är en rutinerad skidåkare bör du också besöka området ”Yastrebetz”, som ligger längre nedför berget bland granarna.
Här finns massor av röd skidåkning och dessutom områdets bästa snowpark. Investeringarna i området har betytt att snowparken har expanderats så att den nu även är i toppskick. Här kan både experter och nybörjare försöka sig på diverse hopp och rails. Der finns totalt två funparker i Borovets.
Världscup-pisten hittar du också i ”Yastrebetz”.

Skidåkning precis utanför dörren

Till sist har vi skidområdet ”Sitnyakovo”, som ligger precis ovanför själva staden. Här finns hela färgkartan på pistkartan.
Det finns både gröna, blå, röda och svarta pister. Två fyra-personers-sittliftar servar skidgästerna och lyfter dem upp i 1648 respektive 1780 meters höjd.
Det är dessutom här man hittar skidskolornas egna områden ”Boro Kids” och ”Boro Sport.” Man ska dock vara observant på att undervisningen i Borovets försiggår på engelska och tyska.
Både Yastrebetz och Sitnyakovo har dessutom 160 snökanoner, som ser till att pisterna är vita när moder jord sviker.
Varje vecka är det dessutom möjligt att utforska området kvällstid. Området har nämligen kvällsskidåkning på åtta av de nedersta pisterna ovanför staden i området ”Sitnyakovo”.
Säsongen sträcker sig från mitten av december till slutet av april.

Stora investeringar i området

Tidigare har de östeuropeiska skiddestinationerna varit ökända för slitna liftar och hotell som en kvarleva från sovjettiden. Men på senare år har bland annat stora delar av liftsystemet uppgraderats.
Nu är det både gondol och sittliftar med tak i Borovets.
Dessutom kan du även få lyx på hotellen med både swimmingpooler och wellness. Hotellkapaciteten har fördubblats sedan 2007 med investeringarna.
För övrigt blev Borovets tillsammans med det annat bulgariska området Bansko utsedd som en av Europas bästa skiddestinationer av det tyska magasinet ”Bild” på grund av de fantastiska priserna.
Uppgraderingen har dock också betytt att det nu kommer väsentligt fler utländska turister till området.

Lokala viner och afterskiing

Det finns många möjligheter att uppleva afterskiing i Borovets. Staden är känd för sitt livliga nattliv. Är man däremot på jakt efter traditionell bulgarisk gastronomi, finns det flera restauranger som erbjuder bulgarisk mat och viner.
Dessutom finns skridskobana, bowling, paraglidning, ridning och möjlighet att åka pulka i staden. Är du på jakt efter mer kulturella upplevelser är det vinprovning och utflykter till bland annat Sofia.
Generellt är Borovets känt för bulgarisk gästfrihet.

Bilder och video från Borovets


Användaromdömen om Borovets

Skidterräng
3,33
Liftsystem
2,81
Afterski
3,43
Staden
3,29
Barnvänlig
0,00
Nybörjarvänlig
0,00
Prisnivå
0,00
Offpist
0,00
Borovets har en totalpoäng på 3,21 stjärnor av 5. Baserat på 21 recensioner.
Mer information om Borovets under bannern

Snörapporter och väder

Mandag
Tåge
Tåge
4ºC
1ºC
0,0 mm
1,7 m/s
nord-nordøst
Tirsdag
Tåge
Tåge
5ºC
1ºC
0,0 mm
1,3 m/s
nordøst
Onsdag
Skyet
Skyet
7ºC
2ºC
0,0 mm
1,4 m/s
nord
Torsdag
Regn
Regn
5ºC
3ºC
2,7 mm
0,5 m/s
øst-nordøst

Karta över Borovets

Blå nålar visar hotell - lägenheter - stugor och andra boenden i Borovets. Klicka på nålarna för mer info. .

Hitta erbjudanden på skidresor