Les Deux Alpes och Alpe d'Huez kopplas “snart” ihop

Les Deux Alpes och Alpe d'Huez kopplas “snart” ihop

Sammankopplingen mellan dessa områdena har diskuterats och planlagts under en längre tid, och i 2018 togs första spadtaget för att förverkliga detta projekt.

Nu har vi kommit ytterligare ett steg närmre, då bägge områdena har fått nya liftar, som kommer att förkorta transporttiden ge smidigare åtkomst till liften.

Se en video om sammankopplingen här:


Förbindelsen mellan Les Deux Alpes och Alpe d'Huez tar 18 minuter


Deux Alpes utvidgar med nya liftar

I Deux Alpes har de börjat lära sig av österrikarna, och förstått att folk gärna vill ha ordentliga och moderna liftar när de åker skidor. De bygger därför en ny lift i Chalance bowlen, som ger åtkomst till glaciären från La Fee. Därutöver blir den gamla 4-stolsliften Crêtes uppdaterad till en 8 personers stolslift, som kommer ha en något högre hastighet än den gamla.

Många gäster från Les Deux Alpes kommer att kunna nicka igenkännande till denna proppen, som ofta uppstår under högsäsongsveckorna omkring Crêtes-liften. Detta skulle nu ha blivit lite bättre, i och med invigningen av den nya liften i 2019. Den gamla Crêtes-liften får dock nytt liv och blir flyttad till Le Thuit, för att ersätta de långsamma liftarna som befinner sig där, och hjälpa med att ge en snabbare resa tillbaka från La Fee.

Den sista uppdateringen som de förväntas att göra är Super Venosc-liften, som blir ersatt av en kortare och snabbare lift, där de återanvänder Toura-liften. Det blir en jätteförändring för Les Deux Alpes, och även garvade skidåkare kommer att kunna uppleva helt nya sätt att åka skidor på i området, där flaskhalsarna kommer att bli drastiskt reducerade.


Det är ännu inte beslutat var den nya liften upp till glaciären kommer att ligga


Dessa uppdateringarna är en del i att bli klara inför den förväntade öppningen av gondolen från Alpe d'Huez till Les Deux Alpes till vintersäsongen 2022/2023. Vi väntar med spänning på, att få reda på vad som kommer att hända med världens 2:a största sammanhängande skidområde, endast överträffat av De Tre Dalarna i Val Thorens.


Les Deux Alpes har hivat fram plånboken

Som vi tidigare beskrivit i artikeln “Snart blir detta Frankrikes näst största skidområde”, så blir det verkligen investerat i dessa två skidområdena fram till 2023. Les Deux Alpes har bara de planlagt för förbättringar för allt som allt 500 miljoner euro! Det enorma beloppet kommer förhoppningsvis att kunna märkas efter 2023, då vi kan hoppas att det hela blivit så pass sammanhängande, att flaskhalsar och andra trånga ställen nästan helt försvunnit.

Därutöver så förväntas Jandri Express 1 bli utbytt från och med nästa säsong, och till säsongen efter så är det dags för Jandri Express 2. Detta kommer att medföra en imponerande uppgradering i kapacitet från 1.800 personer i timmen till hela 4.000 (!) personer i timmen.


Foto: Laurent SALINO / Alpe d’Huez

Vi har besökt båda ställena flera gånger, och de nya liftarna kommer utan tvekan att ge ett stort mervärde för områdena18 minuter från Alpe d'Huez till Les Deux Alpes

Förbindelsen mellan de två områdena blir mellan byarna Auris (Alpe d'Huez) och Mont-de-Lans (Les Deux Alpes), en tur som - enligt planen - kommer att ta 18 minuter. En mycket överkomlig transporttid med tanke på hur många extra pistkilometer - och möjligheter - den nya förbindelsen kommer att ge. Just nu så är planen att de ska kopplas ihop i 2022. Fundamentet till liften ska bestå av 18 enorma pyloner, och själva banan ska vara utan några stopp. En helt fantastisk förbindelse.


Alpe d'Huez förbereder för en ny lift

Alpe d'Huez har också gått igång med att uppgradera sina liftsystem, och några liftar har redan blivit utbytta, medan andra är på väg att bli utbytta. Till denna säsongen kommer den 35 år gamla 20-personers gondolliften Télévillage bli utbytt mot en 10-personers gondollift, som kommer att öka kapaciteten från 436 personer i timmen till hela 2.400 personer i timmen, vilket är nästan 2.000 fler i timmen. Dessa två destinationer har gått all-in på att förbättra sina liftsystem, och därmed bli mer attraktivt för alla.Det är fortfarande en del gamla gondoler och liftar som svävar runt i Alpe d'Huez, men det blir det snart ändring på


De har dessutom redan uppgraderat några av liftarna som kör, vilket kommer att göra livet ännu lättare för alla skidglada turister. De har bl.a. redan ersatt 2- och 4- personers sittliftarna Eclose och Bergers med en 10-personers gondollift - Huez Express.


Läs mer här om det stora projektet

Publicerad av: Patrick Berndt Pedersen

Hitta erbjudanden på skidresor