Nya liftar för 780 miljoner kronor till SkiWelt

Nya liftar för 780 miljoner kronor till SkiWelt

Det går inte ett år utan förbättringar! Till i år kommer 2 av de 4 nya moderna hitech-liftarna till SkiWelt, vilket ska minska liftköerna, samt göra området mer komfortabelt för de många gästerna.

Gränserna flyttas runt lite i SkiWelt, och det ska nu skapas en innovativ infrastruktur med inte mindre än 4 nya liftar, varav 2 av dem kommer att stå klara till vintern 2019/2020. De nya liftarna kommer att förbättra komforten, servicen och väntetiden i SkiWelt (Wilder Kaiser - Brixental), som är ett av de största och mest moderna skidområdena i världen med skidorterna Söll, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Westendorf, Brixen, Scheffau, Ellmau och Going.


Lift 1 - Fledingbahn

Fledingbahn i SkiWelt - Westendorf har under en längre tid haft behov för en uppdatering. Bönen har äntligen blivit hörd, och till vintern öppnar en helt ny och state-of-the-art 8-personers lift. Uppgraderingen från den gamla 3-personers liften, som hann köra i 36 år, till en 8-personers lift, kommer att göra att kapaciteten stiger till hela 2.730 personer i timmen, och väntetiden kommer att minska en hel del. De räknar nämligen med att kunna köra den nya liften i hela 6 m/s, vilket betyder att den 1,5 km långa sträckan kommer att kunna avverkas på omkring 5 minuter.


Här kommer den nya liften (GUL) placeras, och ersätta den gamla 3-personers liften som hann med lite över 12.000.000 turer


8-personers lyx

Själva liften kommer som sagt att ha plats för 8 personer, vilket är ett jättelyft för kapaciteten per timme, men utöver det så har liften även annat att bjuda på. Det kommer att vara värme i sätena, ett fastmonterat vindskydd och självklart även komfortabla fotstöd, så att du slipper att dingla med skidorna. De har alltså ryckt upp ett hack i hänseende med komforten, som våra österrikiska vänner är så kända för. Det är också Doppelmayr som ansvarar för produktionen av denna liften, så kvaliteten är garanterat bra.Man kommer att kunna se en lift liknandes denna, hängandes på Fleidingbahn


Utsikt över världen

På toppen kommer även att finnas en fantastisk utsikt över Wilder Kaiser-området, och man kommer att kunna se hela vägen till Zillertal. De bygger nämligen en inomhus 360° panorama-utsiktspost, där man kan gå in efter liftturen upp till toppen, och njuta av den storslagna utsikten.


Foto: AB Seilbahnplanungsbüro

Här kan man se skissen på hur toppen kommer att se ut med panorama-utsiksposten


Vad kommer kalaset att kosta?

Liften beräknas att kosta omkring 15.5 miljoner euro i inköp och uppsättning. Det motsvarar cirka 165 miljoner svenska kronor, vilket är en gigantisk utgift. Vi hoppas att liften kommer att användas i så stor utsträckning, och att hela området får en boost.

Under de sista 41 åren har SkiWelt satsat över 500 miljoner euro på förbättringar av området, vilket har lett till att de för första gången har blivit klassificerade som en 5-stjärnig skidområde av tyska Skiresort.de. Och nu med deras sista investering så får man nog säga att de fortsätter med att höja kvaliteten, och hädanefter kommer att kunna vara med i kampen om världens bästa. Om du vill läsa mer om området, så kan du läsa vidare här.Hårda fakta

Lifttyp:8-personers stollift med vindskydd och uppvärmda säten
Längd:1.539 meter
Transporttid:4 minuter och 50 sekunder
Hastighet:6 m/s
Kapacitet:2.730 personer/timmen
Prislapp:165 miljoner SEK
Producent:DoppelmayrDen nya Zinsbergbahn som blir en kombination av gondoler och stolliftar


Lift 2 - Zinsbergbahn

Till denna vintern kommer du kunna uppleva en kombinationslift, vilket betyder att det är både stolliftar och gondoler! Den nya liften kommer att ersätta den gamla 4-personers stolliften. Gondolerna har plats för 10 personer och stolliften för 8 personer, och stolliften kommer att vara extra komfortabel med värme i sätena samt vindskydd.

Med den nya moderna liften kommer även den närliggande pisten att bli förlängd med 400 meter, då den nya liften kommer att bli längre än den gamla. Samtidigt kommer området att bli mer sammanhängande med den längre liften, då man nu kommer att kunna nå fler pister.

SkiWelt ställer enorma krav på sig själv rent miljömässigt, och därför kommer det att placeras ett enormt solcellsystem på toppstationen. Liften kommer samtidigt ha separata ingångar för skidskolorna.

Zinsbergbahn kommer att köra med en hastighet på 6 meter i sekunden och en kapacitet på 3.400 personer i timmen.Placeringen av den nya kombinationsliftenHär kan man se att det både är stolliftar och gondoler. På sommaren kommer man kunna använda gondolerna.Lift 3 - Hexenwasser Gondola (kommer till juli 2020)

Den nya Hexenwasser blir en intressant 10-personers gondol som ersätter den tidigare 8-personers gondolen i Söll. Liften kommer att köra från juli 2020, och varje gondol kommer att bjuda på roliga upplevelser med informativa historier med häxtema. Var och en av de 72 gondolerna kommer därför att ha sin helt unika historia, som ska introducera turister, både om sommaren och vintern, för intressanta historier om berget. Om arkitekten har studerat upplevelse-ekonomi eller bara har en passion för häxor, förblir oklart, i vilket fall som helst så ser vi fram mot de nya annorlunda och interaktiva gondolerna. Det kommer samtidigt även en ny parkeringsplats i Söll.


Alla gondolerna får sin egen prägel och utsmyckningHastighet: 6 m/s
Kapacitet:3.200 personer i timmen
Transporttid:6 minuter och 45 sekunderDen nya Salvistabahn vid Hopfgarten-ItterLift 4 - Salvistabahn (kommer till vintern 2020/2021)

Vid SkiWelt Hopfgarten-Itter blir den gamla 4-personers gondolen ersatt av en ny toppmodern 10-personers gondol. Den nya gondolen blir samtidigt 650 meter längre, vilket kommer att skapa nya öppningar på Kleine Salve. Turister kan gå av på mellanstationen, varifrån det kommer att komma nya pister. Gondolen kommer att stå klar till vintern 2020/2021.Placeringen av den nya gondolenHastighet:6 m/s
Kapacitet:2.100 personer i timmen
Transporttid:10 minuterSkiwelt Wilder Kaiser - Brixental är som tidigare nämnt ett skidområde med fokus på miljön, och området får därför gång på gång ros för att vara ett av de mest hållbara och miljövänliga skidområdena.


Läs mer här om varför du ska åka på skidsemester i SkiWelt


Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Resebyråer till SkiWelt Wilder Kaiser
Fakta om SkiWelt Wilder Kaiser
Skidområdet: 620-1957 m.ö.h
Staden/byn: 780 m.ö.h

284 pister i allt
122 km blå
129 km röd
33 km svart

Lifter: 90 stk. / 146.656 pers/time

Släpliftar: 19
Sittliftar: 35
Kabinliftar: 16

Mer om skidresor till SkiWelt Wilder Kaiser

Hitta erbjudanden på skidresor