Morzine - Gigantiskt & genialt

Morzine - Gigantiskt & genialt

Över 650 pistkilometer, ytterst snösäkert, barnvänligt, massor av liv, spännande kultur, mat i världsklass och ca 1 timme från Geneve flygplats. vad mer kan du önska dig?

Tredje stoppet på vår “Tour de France” var goa Morzine. En charmerande, trevlig och autentisk skid-by som ligger i hjärtat av Portes du Soleil mellan Frankrikes högsta berg Mont Blanc och Genevesjön. Byn bjuder på massvis av historia, traditionell arkitektur och allt som par, familjer, vänner, firman kunde drömma om för en fantastisk skidsemester.

Innan vårt besök till Morzine har vi varit förbi Samoëns och La Clusaz. Två skidområden som la en orimligt hög ribba för vad vi kunde förvänta oss av de lite mindre skidområdena i Frankrike. Ribban var hög när vi rullade in till den fina byn och om området blir vår favorit kan du läsa om i botten av artikeln!

Se test/recensioner från vårt besök till Morzine Frankrike:


Du känner säkert Avoriaz men har du hört om Morzine?

Morzine är ännu ett område som har gått under radarn för många. Normalt är man talar om kända franska skidområden så är det Val THorens, Avoriaz, Alpe D’huez, Montgenèvre och Tignes som pratas om. Avoriaz ligger faktiskt i samma stora skidområde som Morzine, Les Portes du Soleil där man får över 650 pistkilometer. Motsatt till Avoriaz så är Morzine en trevlig och kulturell by där det finns mycket mer än bara skidåkning.

Den höga snö säkerheten, de autentiska gatorna och den magiska skidåkningen gör nämligen att Morzine åker in på listan över Skidresor.com’s gömda pärlor. Det är inte bara en klassisk betongby utan istället är det bra arkitektur, charm och liv på gatorna. Med andra ord så har byn SJÄL!Morzine är en hygglig och charmerande by med bra arkitektur, floder och massvis av livDet finns massor av marknader under veckan där man kan köpa ost och olika skinkor. På kvällarna kan man köpa läckra delikatesser - Det är underbart med en gåtur om kvällen


650 pistkilometer fördelat på 12 destinationer

Tillsammans med “De tre dalarna” som bland annat inkluderar Val Thorens så är Portes du Soleil ett av de två största skidområdena i Frankrike med över 200 liftar och en area på hela 400 km2! Största delen av området är sammankopplat med liftar men det finns dock några mindre byar som bara kan nås med buss men från Morzine har du allt du behöver inom räckvidd av skidåkning.

Det enorma området bjuder på 12 destinationer fördelat över den schweizisk/franska gränsen  där du får tillgång till 7 franska och 5 schweiziska områden som är:

 • Morzine

 • Avoriaz

 • Les Gets

 • Chatel

 • La Chapelle d’Abondance /  Abondance

 • St-Jean d. Aulps

 • Mondtriond

 

 • Champery

 • Les Crosets

 • Champoussin

 • Morgins

 • Torgon Här ses hur de 12 områdena är fördelat på de 400 km2 stora området Där Morzine ligger perfekt i hjärtat av skidområdet

 

I hjärtat av Portes du Soleil

Med 12 områden varför ska man välja Morzine?

Det finns flera grunder till det men de två viktigaste är:

1. För att Morzine ligger i mitten av Portes du Soleil, hela området ligger framför dina fötter där du kan välja vart dagens utflykt ska gå. Pekar du skidorna nordöst så kan du åka i det snösäkra och moderna Avoriaz som ligger på 1 800 meters höjd över havet.

Härifrån har du möjlighet att göra trevliga avstickare till de yttersta områdena så som det Schweiziska områdena Les Crosets, Champery och Champoussin. Vid Les Crosets har du också möjlighet att testa “The Swiss Wall”. En 1 km lång pist med lutning på 76° som ligger på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Här är “Inkapslad” Morzine/Avoriaz delen av området där du får fantastiskt bra skidåkning och möjlighet att åka över gränsen till Schweiz som du kan se på det STORA Portes du soleil pistkortet längre upp.

 

Åker du istället sydväst så kommer du till bland annat de familjevänliga och goa området Les Gets.Håller du dig till Morzine området så kan du ta liften hela vägen till toppen där du får utsikt över Mont Blanc. Här finns även ett stort utbud av röda, blå, roliga och långa pister. Mot sydväst är här Morzine/Les Gets området

 


Här ses ett Zoomat kort över Morzine/Les Gets-delen. Det är nog för 1 veckas skidsemester här vilket säger mycket om hur mycket skidåkning du har i hela Portes du Soleil områdetVi bodde väldigt bra på “Champs Fleuries Hotel” där man snabbt kan ta sig upp i Morzine/Les Gets området med gondolen 2 meter från hotellet. Vill man mot Avoriaz hoppar man bara på tåget som kör utanför dörren var 20e minut. 

 

 2. Morzine är den största byn i Portes du Soleil och en ledande skiddestination i Europa med sin bra placering i mitten av det stora området. Du får mer att uppleva än det som finns i en klassisk by, det är mer hotell och lägenheter vilket göra att det är en by du faktiskt kan bo permanent i.

Det finns bra butiker, många bra restauranger, trevliga pubar, små marknader och massvis mer. Det är en by som också är kul efter skidåkningen.Här ses det trevliga tåget som snabbt kör en runt i byn och till liften mot Avoriaz sidan

  

Åk skidor med Örnar, Hökar och Ugglor - Perfekt för barn

Som det enda stället i världen (vad vi vet) så är det möjligt att åka skidor med tränade örnar. På liftkortet så kan du se ett ställe som heter “Eagle park” som du inte får missa då det är en upplevelse för alla åldrar och speciellt de små. Inte långt ifrån Morzine centrum  hittar du “Les Aigles du Léman” en form av vinterpark uppe på berget där besökare kan se djur i deras naturliga miljö.


 Bara lugn, de är tränade att inte flyga in i liften eller till folk på pisten

 

Allt styrs av djurlivs experter som ser till att djuren blir behandlade på rätt sätt. Expertena kan svara på alla dina frågor samtidigt som de ser till att de flyger runt i området, det är gratis och kan upplevas varje dag kl 12.

Om det är dåligt väder så flyger fåglarna istället runt i restaurangen när du sitter och äter, en upplevelse som man sent glömmer.

Läs mer om Örnshowen här
 


Är det dålig sikt ute så håller de showen inomhus

 

Område för barn och över 30 funparks

Om du tar Pleney liften upp från Morzine så kommer du till ett barnområde med pingvin park/Indian-område. Det är ett område med gröna och blå pister för barn och nybörjare, du hittar även massvis med kul rekvisita som gör åkningen lite roligare.


Det finns många roliga barnpister och områden där de kan leka pingviner, indianer och mycket mer

 

Skidåkning och utmaningar för alla nivåer (också på natten)

Det finns skidåkning för alla nivåer, du kan välja mellan grön, blå , röda och svarta pister utan problem. Är man en större grupp så är det väldigt skönt att det finns skidåkning för allas behov.

Är ni på jakt efter något annorlunda så finns det möjligheter som isklättring, ishockey, fat bike, snöskoter och mycket mer. Personligen så valde vi att ta en guidad topptur.


Vi startade med turen efter en lång skiddag när det var ljust och slutade på toppen i mörker

 

När ljuset nästan var borta så klickade vi på randonee skidor och pjäxor för att klättra uppåt. Randonee är en form av skidåkning som ger utmärkt motion, med hjälp av ett lager under skidan som du sätter på så kan du gå upp i backarna som du kan se på videon längst upp. Vi fick möjligheten att se skidområdet i mörker när stjärnorna och månen lyste klart på himlen. Turen var med oss när det var fackeltåg på vägen ner och vi fick äran i att följa med, en upplevelse vi aldrig glömmer. Vi slutade med att hitta detta fackeltåg på vägen ner från toppen - vilken mottagning

 

Genevesjön ger mer snö

Morzine ligger på ca 1000 meters höjd men även om Portes du Soleil ligger lägre än andra populära skidområden som Val D’isére, Alpe D’huez med fler så får området riktigt mycket snö. Det är goda förhållanden för skidåkning från november till april. Mikroklimatet i området är nämligen bra på att skapa snö då det faller kraftigare här än andra ställen i Frankrike. De får ca 8 meter snö om året, det beror på stora delar för att Morzine ligger så nära Genevesjön.


Med ett genomsnittligt snöfall på över 8 meter så är man garanterad bra förhållanden omkring Morzine

 

Genevesjön skapar mycket fukt  i luften som gör att västliga vindar leder till mer snö i området Morzine och Portes du Soleil. Området är en snömagnet som suger till sig snön som bildas på grund av Genevesjön. Vem älskar inte snö?

 


Vår guide hittade några fantastiska orörda ställen med oändlig pudersnö

 

Mikrobryggeri där du aldrig får bord

Under vårt besök i Morzine besökte vi “självklart” massvis med restauranger och barer för att kunna ge dig den bästa bilden över vad som finns i matväg och trevligheter. Ett av de första ställen var det lokala Mikrobryggeriet “Bec Jaune Brewery”, en bar som måste betacknas som ytterst trendig.

Vi fick med nöd och näppe skaffat ett bord och hade det inte varit för att vi skulle tidigt upp och åka skidor så skulle vi varit där till stängning. Sortimentet av öl är av högsta rang och maten är inte sämre, de använder mycket lokala och ekologiska produkter som gör dig proppmätt! Om du är på jakt efter en trevlig kväll så är detta “the place to be”! Ölen tar ialf inte slut och detta var ett ställe som ingen av oss ville hem från! Maten här var exakt vad man behövde efter en lång skiddag - jag valde tallriken till höger och låt oss bara säga - jag var proppmätt

 

En av de största fördelarna med att vara på skidsemester i Frankrike är maten och du får inte lura dig själv till att inte besöka de många bra restaurangerna. På “Laz Dez Alpes” ordnar familjen Anthoniaz så att du får en kulinarisk upplevelse med många lokala rätter b la Fois Gras med Mango Chutney, confiterad And med kantareller och mycket mer! Ett charmerande ställe med traditionell fransk mat. 


Maten på Laz Dez Alpes var utsökt - de lokala franska specialiteterna var gjorda till perfektion

Är ni några riktiga gourme älskare på jakt efter en smakupplevelse i världsklass så ska ni boka bord på La Chamade. Det var Morzines första restaurang som för många år sedan serverade magiska pannkakor. Det har skett många förändringar under åren och 2013 så renoverade familjen Thorens restaurangen samtidigt som de satte fokus på att kombinera det moderna med tradition.

Idag är det ett otroligt raffinerat kök som försöker kombinera lokala produkter med nytänkande för att utmana dina smaklökar. Våra förrätter bestod av 4 glasskulor som smakade paprika, senap, jordärtskocka och hö. 100% ett besök värt. 


Här är några av de rätter som besöket på La Chamade bjöd på:


När förrätt nr. 2 är fyra glasskulor som smakade paprika, senap, jordärtskocka och hö så vet man att det blir en spännande upplevelse
Den näst sista desserten så blir det droppat karamellsås på en chokladkula som det gömde sig en bärsorbet i - har du fått nog?  

 

Detta var bara några exempel på de kulinariska upplevelser man kan få i Morzine bland alla de trevliga barerna och bra restauranger. Om du letar efter afterski så finns det också diskotek/pubar/barer som bjuder på detta!


Det finns afterski-barer som är byggda av snö/is

 

Varför har man byggt så många badrum i byn

Tar du flyget till Geneve så blir det inte lättare än så. Från Morzine till flygplatsen är det lite över 1 timme och det är väldigt lätt att ta en shuttle buss, privat buss eller taxi från flygplatsen.

När vi var på vår “Tour de France” och skulle besöka 3 områden med bil så körde vi från Sverige. Nästa gång blir det flyg till Geneve så man kan flyga på morgonen och stå på skidor på eftermiddagen, det blir inte mycket bättre.

Att det är beläget nära flygplatsen gör Morzine upplagt för korta skidsemestrar.

 


Morzine är bara dryga timmen bort från Geneve flygplats

 

Många andra turister har också funderat på varför hotellen har så många badrum vid receptionen. Det är för att man ska kunna duscha lite snabbt och sedan ta sig till flygplatsen för att kunna flyga hem om eftermiddagen.

Morzine var exempelvis vårt sista stopp på Touren så efter en lång skiddag så åkte vi ner till hotellet och tog en dusch för att sedan vända vår KIA hem till Sverige.


 Hade vi inte kört bil till Morzine på vår Tour de France så hade vi 100% tagit ett flyg dit och hem

 

Byn i berget

1960 vann fransmannen Jean Vuarnet i vinter OS (Squaw Valley) och efter det bad Morzine honom att göra området till ett stort och välkänt skidområde. Det gick snabbt då det blev byggt 2 gondoler samtidigt som Avoriaz blev skapat. Morzine ville inte förstöra den underbara och råa naturen så planen var att Avoriaz skulle byggas så att det gick i ett med naturen och klipporna.

 

Avoriaz ligger på 1 800 meters höjd och är byggd med arkitektur som gör den svår att se från dalen

 

Planen lyckades och när du står i Morzine med blicken uppåt så kan du bara ana en by på höjden. Arkitekturen gör att Avoriaz döljer sig bra i den underbara natur som finns i området. När du är på skidsemester i Morzine så kommer du utan tvekan att åka skidor i Avoriaz delen av området och kommer få ta del av den storslagna naturen. Det sköna med att bo i Morzine är att du bor i en trevlig by men när du åker skidor så åker du upp i det stora skidområdet med bra åkning.

 


Byggnaderna är annorlunda och smälter bra in i naturen

 

Morzine är känt från Tour De France

Har du under sommaren någonsin suttit i shorts med en öl eller ett glas vin samtidigt som Tour De France har visats på TV så har du säkert hört om Morzine. Byn har flera gånger varit slutetapp på Tour De France med några hårda stigningar för att avsluta tävlingen.


Morzine är en känd destination i Tour De France

 

Offpist i världsklass

Det enorma området bjuder på massvis med lättillgänglig offpist som du kan se i videon. Vi var och körde med en skidguide (som du alltid ska boka för den bästa offpisten) för att kunna åka i ändlöst med pudersnö!

 


Älskar du offpist så är Portes Du Soleil det riktiga stället att vara på

 

Ska vi tillbaka till Morzine och Portes du Soleil?

Morzine var de sista stoppet på vår “Tour de France” där vi tidigare har besökt Samoëns och La Clusaz.

-Läs om vårt besök till Samoëns här

-Läs om vårt besök till La Clusaz här

Ribban var högt lagd efter de två områdena vi testade innan men vi får ändå säga att vi sparade det bästa till sist. Morzine har de två saker vi älskar, bra skidåkning och en by med själ.

Med över 650 pistkilometer så finns det verkligen möjlighet att testa pister och se oändligt många olika pister. Vi visste innan vi åkte dit att Portes du Soleil var enormt och efter att kört runt i 3 dagar så fanns det väldigt många ställen vi inte besökt, ännu bättre var att vi inte behövde stå lång tid i kö. Folk blir bra utspridda i området då det är så stort så det finns inte massor av flaskhalsar där det är lång kö.

Vi ska till 100% tillbaka till Morzine - Det blir inte mycket bättre än detta!

 

Hitta din skidresa till Morzine här


Se fler bilder nedan:

Vi bodde på trevliga Champs Fleuries Hotel som ligger vid pistenMorzine är en charmerande och trevlig by i hjärtat av Portes du SoleilHär ses Avoriaz på långt avstånd“The Swiss Wall” - En 1 km lång pist som har en 76° lutning beläget mellan Frankrike och SchweizNaturen i området är storslagen när du sitter i liften och njuterHar man barn är det roligt att se de olika Ugglorna och Örnarna i Eagle ParkDet är svårt att beskriva stämningen på Bec Jaune Brewery som var fantastisk


Skidresor.com var inbjudna av Morzine/Avoriaz och Atout France

Publicerad av: Claus Loft Madsen

Resebyråer till Morzine
Fakta om Morzine
Skidområdet: 1000-2466 m.ö.h
Staden/byn: 1000 m.ö.h

650 pister i allt
170 km blå
380 km röd
100 km svart

Lifter: 223 stk. / 225.000 pers/time

Släpliftar: 126
Sittliftar: 79
Kabinliftar: 14

Mer om skidresor till Morzine

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen