Tio orter är ramen för paradisisk skidåkning

Tio orter är ramen för paradisisk skidåkning

La Plagne är inte en skiddestination utan ett jättestort skidområde, bestående av tio små orter och satellitstäder. De vinner varken priser för skönhet eller nattliv.

Men däremot är skidåkningen verkligen bra här i världens näst största skidområde. 

Jag sitter i sittliften och pratar med Sébastian, min franska skidinstruktör från skidskolan Evolution2. Det är min andra skiddag i La Plagne och Sébastian håller på att visa mig alla hörn av skidterrängen. Kort innan vi fäller upp bågen får jag syn på en av de typiska, pyramidformade satellitstäderna beklädd med märkt trä.

”Är det Plagne 1800”, frågar jag på engelska.

”Non, det är Belle Plagne”, svarar han artigt.

”Jaså öh okay”, mumlar jag och letar efter liftkartan i bröstfickan.

Sébastian kan se min förvirring och kommer mig till undsättning:

”Så har alla det. Jag har varit skidinstruktör på andra stora ställen. Men här i La Plagne tog det mig en halv säsong att lära känna området.”

Jag tror att det är en förtjusande men grotesk överdrivning från hans sida. Men det ligger något i hans ord. För La Plagne är inte en, utan tio orter, varav en del av dem liknar varandra. Och som ligger utspridda över ett större område – förbundet av ett nätverk av liftar – och som tillsammans utgör det 225 pistkilometer stora skidområdet, La Plagne.

Ett förvirrande nätverk av städer och byar

Jag bodde i den nog mysigaste orten av dem alla, nämligen Montchavin. Med sina 1 250 möh är det den lägst belägna tätorten i La Plagne-komplexet. Det är en liten och lugn men dock original alpby. Och den enda skidorten jag någonsin upplevt som fortfarande har ett kostall fullt av ångande och segtuggande kreatur som ligger mitt i byn. Här finns några restauranger – häribland ett par riktigt bra, några butiker och en skidskola. Men här finns nästan inget nattliv. Och inte särskilt mycket aktiviteter för småbarn. Det mönstret går igen i stort sett alla städerna/byarna. Bara så att du vet det.

Foto: Olivier Allamand

Från Montchavin tar man en lift upp till staden Les Coches och vidare upp till ett virrvarr av satellitbyar (självförsörjande minisamhällen): Plagne Bellecote, Belle Plagne, Plagne Centre, Plagne 1800, Plagne Soleil, och vad de nu annars heter. Det är samhällen som byggdes i början av 60-talet och som – ursäkta mig – inte är särskilt charmiga. I turistbroschyrer från La Plagne heter det att samhällena har deras ”egen konstnärliga stil”. Yeah right! Till gengäld har jag sällan sett skidorter där det i den grad ger mening att prata om ski in-ski out.

Foto: Philippe Royer

Och även om jag har fallit pladask för små franska alpskidbyar som La Rosière och La Clusaz, måste jag ju erkänna att största delen av dagen ju försiggår på pisterna. Om man har en lägenhet, en matbutik och ett par restauranger, är man i mångt och mycket home free. Men är du typen som bara åker skidor några (få) timmar om dagen. Eller älskar du stämningen i de ”äkta” städerna och byarna, som har fler butiker, fler restauranger, mer varierat nattliv osv, ska du inte åka till La Plagne-området.

Men skidåkningen är paradisisk

La Plagne är i gengäld ett mecka för skidåkning. Sedan 2004 har man kunnat ta Vanoise-expressen från Les Coches och över till skidområdet Les Arcs. Turen i kabinliften tar bara fyra minuter och öppnar upp för ytterligare 200 kilometer skidåkning.

Tillsammans kallar sig skidområdena i La Plagne, Les Arcs och Vallandry för Paradis Ski Area. De anser sig ha 435 kilometer skidåkning från 1 200 meters höjd och till glaciären i La Plagne i 3 250 meters höjd, vilket gör det till världens näst största skidområde. La Plagne skryter om att vara världens mest besökta skidområde med 2,5 miljoner besökare per säsong. Så många människor skulle knappast komma om det inte var något att komma efter.

Det hade precis snöat 70 cm nysnö och förhållandena var perfekta när Skidresor.coms utsände var på besök i La Plagne i mars. 

På min två dagar långa skid-rundtur med Sébastian i mars 2016 upplevde jag också paradisisk skidåkning. Och alla kan åka skidor här. Jag fick finputsat stilen på blå och röda ”boulevarder”. Jag togs med på ett maratonlångt, actionmättat slalomåk mellan träden. Jag togs med på både lätt och (för) svår offpist i metertjocka snötäcken. Jag fick se baksidan av berget Bellecote (bakom glaciären Glacier de la Chiaupe), där mina offpistkunskaper i alla fall inte räckte till. Här hittar du svarta, opreparerade pister som Rochu och Bellecote. Även om vintern 2016 var välsignad med stora mängder snö, ligger det klippor och lurar på den första, och helt galet branta, delen.

Skidresor.coms skidguide, Sébastian, vilar sig på Chalet du Friolin efter ett hisnande åk mellan träden överst på bilden. Kafeet har bästa läget i hela La Plagne. 

Vi hann aldrig åka skidor på själva glaciären. Men även om den liknar andra glaciärer med gigantiska vita ytor som får en att tänka på lätt skidåkning finns det BARA röda och svarta pister här! Den enda gången vi upplevde tung och ”slushad” snö var när Sébastian tog mig med ned till staden Champagny i 1 250 meters höjd. Det beror på att Champagny ligger på en södervänd sluttning (Champagny är den södra ingångsportalen till La Plagne-skidområdet, där Montchavin är den norra) Vill du gärna uppleva skidåkningen ned till Champagny, som består av blå och röda pister, är det klokt att åka dit så tidigt som möjligt på dagen.

Foto: Elina Sirparanta

Andra aktiviteter lockar

Jag upplevde ett välfungerande och snabbt liftsystem, som är byggt med omtanke för att man inte till något pris ska plåstra in landskapet i metallstolpar och stålvajrar. För snowpark-älskarna finns det en stor park vid orten Plagne Centre.

När det inte står skidåkning på programmet, är det andra saker man kan göra. Urvalet liknar det man hittar på andra större skidorter. Bland annat kan man prova skitouring. Man kan susa i en zipline från Belle Plagne till Plagne Bellecote. Man kan åka på fatbikes. Man kan åka bob. Man kan gå guidade turer med snöskor osv.

La Plagne är bäst för:

Par utan barn

Kompisgäng

Familjer med större barn

Skidåkare/snowboardåkare som hellre vill ha ett gigantiskt skidområde än

autentisk alpbystämning.

Offpist freaks (här finns det verkligen något att ge sig an)

La Plagne är mindre lämpligt för:

Familjer med små barn (Man kommer inte utnyttja området ordentligt)

Skidåkare som ser skidåkningen som en mindre del av semestern.

Skidåkare som föredrar autentisk alpbystämning och många butiker.

Unga, som älskar att prova en massa barer under semestern.

Mycket duktiga pistskidåkare (Inte så förskräckligt många svarta pister)


Hitta mer information, som pistkarta, webbkameror och snöstatistik om La Plagne här.

Publicerad av: Jesper Svennum

Hitta erbjudanden på skidresor