Skidresa till Westendorf – Österrikisk familjepärla med 288 kilometer pister

Skidresa till Westendorf – Österrikisk familjepärla med 288 kilometer pister

Vi besökte Westendorf, skidområdet som är den självklara familjedestinationen med 288 kilometer pister i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

Resebyråer till Westendorf: Sunweb, Snowtrex

För mer än 40 år sedan började historien om det stora skidområde som idag heter SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. Det ligger i Österrike, bara ett stenkast från den tyska gränsen, och är ett av de skidområden som är snabbast och enklast att nå med bil, eftersom du kan köra motorväg fram till några kilometer innan du når skidområdet. 

Detta är precis vad vi gjorde i januari 2022, när vi besökte SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental och bodde i Westendorf.
 
Samarbetet mellan de 9 skidorterna har skapat ett stort och modernt skidområde

Historiskt samarbete

Det är inte utan anledning som skidområdet SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental har ett lite krångligt namn. Historien bakom namnet är ett samarbete som började 1977, när de omgivande städerna beslutade att samarbeta kring skidområdet för att göra det till en starkare helhet. De städer som ligger bakom det stora skidområdet är Westendorf, Brixen im Thale, Hopfgarten, Ellmau, Going, Itter, Scheffau, Söll och Kelchsau, alla är jämbördiga partners i samarbetet. Kelschsau är den enda av byarna vars skidområde inte är direkt kopplat till resten.
 
Samarbetet mellan städerna och skapandet av SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental har lett till en stor innovativ utveckling i skidområdet, till exempel Europas första 8-personers stollift i Söll 1988, byggandet av 16 reservoarer för en mer hållbar snöproduktion och ett skidområde som i dag drivs av 100 % lokal grön energi från bergen. Sedan 1977 har 590 miljoner euro investerats i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, så det är ingen överraskning att det idag är ett av världens största och mest moderna skidområden.

Även om skidområdet har många år på nacken, är det i dag modernt och effektivt
 

En värld av skidåkning

Som namnet antyder utgör de nio städerna en värld av skidåkning, där besökarna kan ge sig ut i inte mindre än 288 kilometer preparerade pister, allt med ett liftkort. Under vårt besök fick vi uppleva hur stort området verkligen är. Trots att vi åkte i relativt hög hastighet var det en stor utmaning att ta sig hela vägen från Westendorf till Going och tillbaka igen före stängning. Du får verkligen mycket skidåkning för pengarna i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. Storleken hos ett skidområde som är utspritt över så många berg och städer innebär att det finns skidåkning som är både söder- och norrvänd. Det betyder att du alltid kan hitta goda förutsättningar för skidåkning.
 
SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental är ett av de största skidområdena i Österrike
 
De 288 km långa pisterna är sammanlänkade med 90 moderna liftar. En av områdets specialiteter är långa nedfarter. I de olika städerna finns det hela 21 pister som leder ner i dalen. Det innebär att du ofta kan åka hela vägen från toppen till botten i ett svep. Du kan till exempel åka från toppen av Choralpe på den blåa 111:an. Den är inte bara lång, utan också bred och med olika utmaningar, vilket gör att alla kan vara med.
 
I SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental säger de att de inte är så förtjusta i att gå - och det återspeglas i området. Finns det ett platt område är det utformat för skidåkare. Om du till exempel vill ta dig från Westendorf-området till de andra områdena måste du runda dalen i Brixen. Men för att skidåkarna ska slippa gå och släpa på skidorna har man skapat ett transportband. Bandet tar skidåkarna till en släplift som tar dem resten av vägen över dalen till ingången till den moderna kabinliften, som tar dem vidare upp till Hochbrixen. Det blir inte lättare. Släpliften drivs till och med av solenergi.
 
Sonnenlift ser till att man inte behöver gå - och så drivs den av 100% solenergi
 

Gör en utflykt – eller stanna lokalt

Områdets storlek och läge, fördelat över så många olika städer, erbjuder olika möjligheter när du ska planera dina skiddagar. Generellt sett har det prioriterats att det alltid finns både lätta och svåra pister, eftersom hela familjen ska kunna vara med, oavsett hur stor eller liten utmaning du vill ha. SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental har kommit långt när det gäller familjevänliga skidsemestrar, men det finns fortfarande några saker att tänka på.

Ska barnen gå i skidskola? Det finns ett stort utbud av skidskolor i hela SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental
 
Om du bor i Westendorf, Brixen eller Hopfgarten och har barn eller nybörjare med dig på skidsemester, rekommenderas det inte att du åker hela vägen till Ellmau eller Going. Det beror på att turen tillbaka kan vara väldigt lång och att du riskerar att fastna på fel berg om du inte är tillräckligt snabb på eftermiddagen. Å andra sidan är de lokala områdena verkligen välutrustade, så att barnfamiljer och nybörjare kan få en bra skidsemester utan att behöva åka runt allt för mycket.
 
För erfarna och lite snabbare skidåkare rekommenderas en tur runt de olika städerna i dalen. Det ger dig många kilometer på skidor och du behöver inte åka samma pist två gånger på en dag. Var dock medveten om att pistkartan blir lite snårig runt Ellmau och Scheffau, så du ska hålla tungan rätt i mun, oavsett hur erfaren du är.

Om ni är en grupp kan vi rekommendera att ni följs åt, då området bjuder in till gemensam skidåkning. Man ska tänka på att det inte alltid är så enkelt att åka var och en på sitt håll för att mötas på en viss plats och en viss tid - det kan plötsligt vara längre tillbaka, både med lift och på skidor, än vad du trodde. En tur till Ellmau rekommenderas till exempel inte om du ska åka tillbaka och hämta barnen vid skidskolan i Westendorf för lunch. Spara istället den turen och gör den tillsammans på en av de sista dagarna av resan.
 
I SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental behöver du knappast åka samma pist två gånger

Barnparadiset i Söll

Av de nio städerna i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental är Söll barnens favorit. Här har man verkligen gjort något för att barnen inte bara får en fantastisk skidsemester - det ska vara en upplevelse! I Söll kan barnen gå på äventyr med de lokala häxorna. De bjuder till exempel in till magiska trollbrygder och magi, där alla barn, stora som små, kan blanda sin egen häxbrygd och gå på skattjakt. På det hela taget har Söll lyckats skapa en äventyrlig värld för barn som vill ha lite utöver det vanliga på skidsemestern. Kabinliften från Söll upp till skidområdet heter till och med "Hexenwasser", vilket passar perfekt in i äventyret.

Vem hade trott att häxor kan åka skidor? Det kan de alltså i Söll!

80 mysiga stugor – och en by av igloos

Förutom många kilometer pist finns det inte mindre än 80 stugor utspridda över hela området. Det finns alltså gott om alternativ när kroppen kräver en kaffepaus eller en portion Kaiserschmarrn. De allra flesta stugorna är privatägda och drivs av lokala bönder, som om sommaren driver jordbruk och har kor på bete.
 
För en paus med dryck och mellanmål rekommenderar vi särskilt det mysiga Frank Alm, som ligger bakom Hohe Salve på den röda 7:an. Den ligger vid sidan av pisten på en liten platå i utkanten av skogen. Stugan är liten och mysig och det är möjligt att sitta både inne och ute - och de gör riktigt god varm choklad! En annan speciell rekommendation är restaurangen på toppen av Hohe Salve, där du kan njuta av en god lunch i restaurangen medan golvet sakta snurrar runt 360 grader, vilket ger alla samma vackra utsikt över bergstopparna från 1 829 meter. Men dessa är bara två av många stugor och det kommer du snart att upptäcka. När du besöker SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental kommer du inte göra många svängar utan att upptäcka en ny liten stuga.
 
Igloo-byn har öppet både på dagen och kvällen 
 
Förutom de traditionella stugorna finns det en igloo-by i Hochbrixen på 1300 meters höjd. Byn byggs upp i början av säsongen och erbjuder alla besökare möjlighet att uppleva 18 iglooer som inkluderar hotell, restaurang, bar och en utställning. Utanför finns en lounge där du kan sitta i solen och njuta av förfriskningar från baren. Igloo-byn ligger på en platå som är lätt att nå från Brixen, både med och utan skidor under fötterna, och som har utsikt över de omgivande bergen.
 
Är det inte häftigt att äta vid ett isbord? Kalla drycker serveras till och med i isglas
 

Skidåkning från SkiWelt till KitzSki

Om du ger dig av från toppen av Choralpe mot Fleiding och vidare mot Gampenkogen kan du följa skyltarna och ta den långa natursköna sträckan Ki-West ner till Kitzbühel. När du når botten av Gampenkogel befinner du dig i samma dal som Kirchberg, som tillsammans med Kitzbühel är huvudstad för det stora skidområdet KitzSki. Från nedre delen av pisten är det möjligt att ta en kort tur med Xpress Ski Shuttle-bussen från SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental till KitzSki, resan tar cirka 4 minuter. KitzSki har ytterligare 234 kilometer pister och kräver ett separat eller utökat liftkort.

På väg mot Ki-West med en fantastisk utsikt från toppen - även när det är mulet
 
Det är även möjligt att kombinera skidåkning i de två områdena med KitzSkiWelt Tour, ett samarbete mellan de två skidområdena som erbjuder en lång rundtur. Men du ska bra fart under skidorna, eftersom turen är upp till 88 kilometer lång. Ett kombinerat liftkort för båda områdena kostar 62 euro/dag för en vuxen, men om du har ett vanligt liftkort för SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental är det möjligt att lägga till en dag i KitzSki på destinationen.

I pisterna utanför öppettiderna

När vi åker på skidsemester vill de flesta av oss få så mycket skidåkning i benen som möjligt. Under vårt besök på SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental hade vi möjlighet att prova områdets Night Skiing - där utvalda pister öppnar igen, med belysning, efter stängning. Du kan uppleva Night Skiing från Söll varje onsdag mellan 18:30-21:30. Backarna är stängda från kl. 17.00 och öppnas igen kl. 18.30, när de har preparerats som om det vore en ny skiddag.

Skidåkning på kvällen börjar från toppen av Hexenwasser-liften
 
Om du vill åka skidor i upplysta pister rekommenderar vi att du stannar i området när backarna stänger efter den vanliga skiddagen. Du kan tillbringa väntetiden i en av de mysiga stugorna nära toppen av Hexenwasser-kabinliften. Här kan du äta middag eller bara vila benen lite innan kvällens skidåkning börjar. I samma tidsperiod som Night Skiing kan du även åka en 3 km lång upplyst rodelbana hela vägen ner till Söll. Tillträde till berget på kvällen kräver ett tillägg till liftkortet.
 
Om du istället är en morgonmänniska kan du åka Early Bird Skiing i Westendorf. Varje torsdag öppnar liftarna för skidåkare redan klockan 7.30. Det ingår i det vanliga liftkortet.
 
Till Night Skiing är pisterna preparerade som om du är den första i backen 

Inga bruna fläckar på skidsemestern

När vi anlände till Westendorf i början av januari visste vi att hela Europa just hade genomgått en värmebölja, som på de flesta skidorter hade ätit upp en hel del av de stora snömängderna som föll i december 2021. Även om vi alla förmodligen föredrar stora mängder snö från start till mål av skidsemestern, så var det bra för oss att börja resan på detta sätt. Det visade att området kan leverera fina skidförhållanden även under de grönaste dagarna. Vi fick även uppleva ett stort snöfall under vår resa, så vi fick också testa området under helt motsatta förhållanden - och domen är helt enkelt att SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental lever upp till sitt löfte om goda skidförhållanden under hela säsongen, oavsett väder.
 
De ständigt goda förhållandena beror på att 80% av områdets backar täcks av ett effektivt snökanonsystem. Särskild prioritet ges till de sträckor som förbinder områdets nio städer, så att skidåkarna alltid kan vara garanterade skidåkning i hela SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. De är också experter på att se till att du inte stöter på några bruna fläckar i backen under din skidsemester - oavsett om det är i början, mitten eller slutet av säsongen. Områdets pistmaskiner har en speciell inbyggd GPS-spårare som talar om det exakta snödjupet var som helst på berget. På så sätt kan de enkelt ta reda på var det saknas snö och vilka backar som behöver lite kärlek. Detta gör att skidåkarna inte bara slipper frustrationen över smuts och stenar i pisten, utan också slipper att lägga den energi som krävs för att ta sig över hela berget för att se var man vill åka.

 
Pistmaskinerna håller ett öga på var snötäcket är tjockt och tunt, så att det aldrig råder brist på snö i pisterna

100% grön energi och dricksvattenssnö

I SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental är man väl medveten om klimatförändringarna och vill se till att vi kan åka skidor i området i många, många år framöver. Därför har de tagit saken i egna händer och gör allt de kan för att bli ett hållbart skidområde.
 
Även om det först är på senare år som det har blivit "trendigt" att vara grön, så har SkiWelt varje år sedan 2008 kunnat använda 100% grön energi. De har utnyttjat den naturliga vattenenergin som finns i bergsälvarna i årtionden och under de senaste 14 åren har de kunnat täcka skidområdets energibehov helt och hållet. Förutom vattenenergi utnyttjas solen i allt större utsträckning och det är inte ovanligt att se en solcell eller två under en dag i backen.
 
Snön som produceras i SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental är lika ren som vattnet i kranen
 
En annan aspekt av hur SkiWelt försöker driva skidområdet så miljövänligt som möjligt är den teknik de använder för att producera konstsnö. All snö som produceras på SkiWelt är 100 % naturlig och tillverkas av vatten som har dricksvattenkvalitet. För SkiWelt handlar det om att använda naturresurser både för att spara i produktionen, men också för att snön när den smälter ska kunna rinna tillbaka till ekosystemet utan att påverka det.

Charmerande österrikisk idyll

Oavsett om du kör in i dalarna från motorvägen, rör dig i skidområdet eller tar en promenad i Westendorf, så utstrålar området klassisk österrikisk atmosfär. Vid vårt besök på SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental bodde vi på Sportspension Therese, som ligger 250 meter från både centrum och skidlift i charmiga Westendorf.
 
Om vi lägger ihop allt det ovanstående och ska göra en bedömning av Westendorf och SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental efter vårt besök, så får det en tydlig rekommendation härifrån. Området är särskilt bra för familjer, både med och utan små barn, som älskar den österrikiska atmosfären och uppskattar riktigt bra förhållanden i backarna.

Läs mer om skidresor till Westendorf här. 

Hitta boende i Westendorf här. 

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Westendorf
Fakta om Westendorf
Skidområdet: 621-1829 m.ö.h
Staden/byn: 789 m.ö.h

250 pister i allt
108 km blå
120 km röd
22 km svart

Lifter: 92 stk. / 111.500 pers/time

Släpliftar: 44
Tåg: 2
Sittliftar: 38
Kabinliftar: 9

Mer om skidresor till Westendorf

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen