21 okända skidområden för familjerna

21 okända skidområden för familjerna

Europa har många kända skidområden, därför är det dumt att åka till samma ställe som förra året. Här är våra förslag på områden som är dolda familje-pärlor.

När man sitter och kollar skidresor kan man snabbt få intrycket att det finns ett begränsat antal områden att åka till. Europa innehåller mängder av skidområden och många är helt okända bland svenska skidåkare. Det finns ingen anledning att åka till samma ställe som resten av landet.

Här är vårt bud på en rad områden i alla olika storlekar. Det är väldigt olika områden men alla är tillägnade till er som ska på skidsemester med hela familjen.13 familjevänliga skidområden med färre än 50 pistkilometer

Till er som är nya på skidor eller till er som har barn med på resan är dessa områden perfekta. Det finns oftast utmaningar för alla men med fokus hos de små områdena på sällskap och avslappning istället för Massvis med kilometer pist och sedan afterski - här ska det njutas!


Lofer

Med sina 46 kilometer av pister som är övervägande del blå och röda så är Lofer tilltänkt den okej skidåkaren. Barnfamiljer och nybörjare har möjlighet att lära sig koppla ihop de första svängarna på sina skidor i lugn och ro. Det finns bra möjligheter att bo precis vid pisten i stugor och Lofer är en väldigt bra övergång mellan Norden och Alperna.

Läs mer om skidsemester i Lofer här


Lofer är ett utmärkt nybörjarområde


Waidring - steinplatte

I denna österrikiska pärla kan mamma, pappa och barn njuta av en skidsemester för alla. De 42 pistkilometer är jämt fördelat mellan blå och röda med en svart lite då och då. Utsikterna i området är något enastående - även för österrikes standard - och vill man ha en adrenalinkick så är det bara att åka bort till den 1,5 km långa snowparken. Området ligger på gränsen mellan Tyrol, Salzburgerland och Bayern så du hittar en äkta alpkänsla här.

Läs mer om skidsemester i Wadring här


Vi var förbi Waidring vecka 7, det är ett bra ställe för familjer


Berchtesgaden

Omkring det tyska Berchtesgaden finns det en handfull med skidområden som är perfekta för nybörjare. Det finns bussar mellan områdena och totalt blir det mer än 60 kilometer pist fördelat på områdena. En bra skidåkare kommer snabbt tröttna på området men kan då istället njuta av utsikterna och de lite lägre priserna än i Österrike. Det ligger närmare Sverige än de flesta områden om du är sugen på att ta bilen ner.

Läs mer om skidsemester i Berchtesgaden här


Berchtesgaden är ett bra område för dig som vill börja med ett mindre område


Rauris

I en lugn och trevlig grannby till Österrikes Gasteinertal, där Bad Gastein ligger, hittar du Rauris. Det är en gammal guldgrävarby som idag har blivit en skidby istället. De 30 kilometer pist som är perfekt till den som är nybörjare med alla de lite lättare backarna. Det är också förbluffande bra offpiståkning i den skyddade dalen för att vara ett så litet område.

Läs mer om skidsemester i Rauris här


Du får alltså Österrikes bästa nybörjarbacke i detta barnvänliga skidområdet


Winterberg

När du är halvvägs mellan Kiel och Alperna är du redan i Winterberg, sådär cirka i vart fall. Skidområdet ligger förvånansvärt nära gränsen till Sverige (fågelväg) som gör det perfekt destination för en weekend. Hela området har 27,5 kilometer pist som är förvånansvärt varierande med tanke på att området inte ligger i Alperna.

Läs mer om skidsemester i Winterberg här


Winterberg är ett trevligt område för främst familjer och små barn


Orsa Grönkitt

Med sina 7 kilometer pist så är området det minsta på vår lista men det är ett av områdena med mest naturupplevelser att bjuda på. Precis bredvid ligger Orsa Rovdjurspark med alla möjliga djur att uppleva. Det är också 80 kilometer längdspår för den som vill åka det och en rolig funpark till den som vill leka lite på alpinskidorna.

Läs mer om skidsemester i Orsa Grönkitt här


I Orsa Grönkitt kan du få massvis med upplevelser och en funpark till de små


Beitostölen

När en längdskidåkare är igång så är Beitostölen nära det perfekta området med 150 kilometer längdspår som dagligen blir preparerat. Det är allt från fjällåkning med underbara utsikter till en tur mellan träd och i vilket fall är det en naturupplevelse. Det finns möjlighet för utförsåkning men det är inte många pister och det bör inte vara därför du åker hit.

Läs mer om skidsemester i Beitostölen här


I Beitostölen finns massor av stugor med bra utsikt över dalen


Kals/Matrei

Vid Grossglockner, Österrikes högsta berg på 3 797, ligger byn Matrei. Det är bara 37 kilometer pist men den är skiftande pister som passar även den lite bättre skidåkaren - om man bortser från att de är så lite pister. Snösäkerheten är i topp då man kan åka skidor upp på hela 2 621 meters höjd över havet.

Läs mer om om skidsemester i Kais/Matrei här


Kais/Matrei är billigt och barn mellan 0-6 år får gratis liftkort


Hovden

Själva destinationen är ganska känd men det är värt att nämna den. Den norska skidbyn ligger bara 29 mil från Oslo vilket göra att den är väldigt lättåtkomlig att ta sig till. De 26 kilometer pist innehåller utmaningar för de flesta då det finns alla typer av pister, funpark och offpist. Det finns även ett Badhus om musklerna behöver lite avslappning efter en lång dag på berget.

Läs mer om skidsemester i Hovden här


Hovden är riktigt bra! Skidåkning är bra, längdspår, stort badhus och man kan få en go Älgburgare


Branäs

40 mil norr om Göteborg ligger branäs som med sina 23 kilometer pist är ett medelstort svenskt område. Backarna är inte för experter men är utmärkt för nybörjare och familjer med barn. Branäs är tidigare utnämnt till Sveriges bästa område för barnfamiljer. Har man lite mer att ge så kan man testa skicrossbanan, funparken eller bobslädesparken.

Läs mer om skidsemester i Branäs här


Branäs har pister till både bra skidåkare och nybörjare, Det är också “nära” för många dit


Spindleruv Mlyn

Vid Tjeckiens högsta berg ligge byn Spindleruv Mlyn. Det påminner om många av de lugna Österrikiska byarna men tar du en titt på menyn på en restaurang eller bar så finner du snabbt ut att du inte är i Österrike. I Tjeckien kommer du riktigt långt på dina pengar och är en annan prisnivå än Alperna. Skidområdet har ca 25 kilometer pist av olika grad, området bör ses som en ersättning för de nordiska områdena mer än ersättare till Alperna.

Läs mer om skidsemester i Spindleruv Mlyn här


Spindleruv Mlyn har massor att bjuda på! Priserna är bra och fördomarna om skidåkning i Tjeckien försvinner


Annaberg (im Lammertal)

Här får du serverat Österrikes starkaste jägertee på Kopfberg. Byn Annaberg är inte så stor men det är en del av Dachstein West området vilket ger dig 160 kilometer pist och moderna liftar. Om du har liftkort som gäller mer än 1,5 dagar så har du tillgång till området med massvis av möjligheter att utforska, det är garanterat välpreparerade pister!

Vi kan bland annat rekommendera dig att åka skidor till Russbach och Gosau som också hade kunnat vara med på denna listan. Om man åker runt på de 160 kilometer pist som finns så är inte området super barnvänligt då det inte finns så många blå pister när du tar en tur i området. Åker du bara i Annaberg däremot så finns det något för alla nivåer. Som en fun fact så kommer den olympiska- och 7 gånger världscups vinnaren Marchel Hitscher från Annaberg.

Läs mer om skidsemester i Annaberg här


Annaberg är inte stort men bra för den som ska lära sig åka


Kläppen

Svenska kläppen bjuder både de helt nya och de bästa på åkning men ironiskt nog inte det mellan de två. Det finns 34 pister att åka på varav de flesta är gröna eller blå. Det finns några enstaka svarta och röda pister men om man är riktigt bra och har aningens dödsångest finns det till dig också. Det är snowparken som är känd för att till och med få de allra bästa åkarna att rysa med de stora hoppen.

Läs mer om skidsemester i Kläppen här


Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Kläppen är ett område som inte står stilla! Det investeras konstant för att skapa ett bättre område


8 familjevänliga skidområden med mer än 50 kilometer pist

Är ni en flock lite vassare på skidåkning som inte har utmaning nog i de mindre områdena så är dessa för er. Det finns ett urval av större områden i Alperna som fortfarande är relativt okända bland svenskar. Här hittar du autentiska trevliga byar och skidåkning på en lagom nivå.


 Alpbachtal/Wildschönau

De här två österrikiska pärlorna bjuder sammanlagt på 128 kilometer pist och av okända anledningar flyger de år efter år under radarn. Här får du känslan av att vara nära det riktiga Österrike till skillnad från vissa av byarna som resebyråer skickar svenskarna till. Skidåkningen är upp till 2 025 meter över havet och de flesta av pisterna är röda vilket gör det perfekt för den som är bra på skidåkning.

Läs mer om skidsemester i Alpbachtal eller Wildschönau


 

Wildschönau är riktigt undervärderat! Det finns något för alla åldrar här

 

 Maria Alm

Österrikes Maria Alm är en gammal kändis bland barnfamiljer, det finns 150 kilometer pist som primärt är i den lätta delen av området. Det är perfekt för barn och nybörjare som inte vill hamna på toppen av en svart pist utan möjligheten för att ta en blå pist ner istället. Det finns möjlighet för att sätta barnen i svensk skidskola och det finns massvis med aktiviteter att göra i byn. Afterski är det inte speciellt mycket av utan här handlar det om sällskap.

Läs mer om skidsemester i Maria Alm här


 

Maria Alm är känt som ett av de mest barnvänliga områden i Ski Amadé

 

Passo Tonale

Förr i tiden var det ett lite slitet italiensk skidområde men efterhand har de nu blivit ett toppmodern område istället. Om du vill uppleva Passo Tonale inna det går upp för svenskar hur bra det faktiskt är så är det dags att redan nu beställa en resa hit. Området ligger på knappt 1900 meters höjd och har åtgång till en glaciär så det finns alltid snö i området. Passo Tonale passar både den nya och den lite mer erfarna på skidor men vill man ha riktiga utmaningar så kan man åka skidor bort till Ponte di Legno.

Läs mer om skidsemester i Passo Tonale här


I Passo Tonale är du garanterad go mat och snösäker åkning

 

 Kleinwalsertal

I den trevliga lilla dal ligger det ca 120 tunt befolkade kilometer pist som ger både nya och erfarna skidåkare möjligheter för en bra veckas åkning. Området ligger precis på den österrikiska sidan med möjlighet att åka skidor ner till Tyskland. Precis runt hörnet ligger kända turistmagneter St. Anton och Ischgl men där är priserna betydligt högre. Vill du ha lugn och ro, sällskap och bra skidåkning så är Kleinwalsertal ett bra ställe!

Läs mer om skidsemester i Kleinwalsertal här


 

Du hittar också utmanande pister till den lite mer rutinerade åkaren här

 

Valmorel

En autentisk fransk skidby som inte är en betong by som vissa andra franska byar. Skidåkningen är relativt högt upp och det finns hela 165 kilometer pist här vilket gör det perfekt för 1 vecka. Området är speciellt känt för sin barnvänligt men det finns ändå bra möjligheter till offpist. När ni kommer ner från berget kan en promenad och ett restaurangbesök i centrum vara något för er.

Läs mer om skidsemester i Valmorel här


 

I det trevliga området Valmorel hittar du alpernas bästa lasagne

 

Valloire

I det sydöstra Frankrike nära den italienska gränsen ligger Valloire. Området är känt för sina breda backar som ger självförtroende till alla skidåkare. Snowparken är en av de bästa i frankrike vilket har gjort området populärt bland snowboardåkare och freestyleåkare. Området ligger några kilometer bort från Sverige men flygplatsen i Chambery är bara en timme bort så det rekommenderas att flyga istället för att sitta nästan ett dygn i bilen.

Läs mer om skidsemestern i Valloire här


Valloire är ett ytterst vackert område med skidåkning för alla

 

Hopfgarten

Hopfgarten är en liten by i Österrike som med en 8-personers lift är direkt sammanknutet med SkiWelt Wilder Kaiser som med sina 280 kilometer pist har något till alla. Området ligger bra till så att det inte är allt för svårt för nybörjare samtidigt som storleken gör att det finns skidåkning även för den erfarna. Offpisten i området är utmärkt och tillsammans med massvis med bra pister som kan få vem som helst att tänka sig om en extra gång inna de åker.

Läs mer om skidsemester i Hopfgarten här


 

Hopfgarten är ett trevligt område med stora breda pister

 

Kaltenbach

Zillertal som bjuder på 370 kilometer pist är ett av de mest välkända områdena så har byn Kaltenbach gått under radarn med sin position i dalen. Du kan få den äkta tyrolska charmen och atmosfären som ibland är svårfunnen nu för tiden. Området är för skidåkare som inte åker sin första gång på skidor tillsammans med offpist-älskare som har bra chanser för det här i Kaltenbach. Du har liftkort till hela dalen så med en kort tur med bussen så öppnar det upp oändliga möjligheter.

Läs mer om skidsemester i Kaltenbach här


Kaltenbach är ett magiskt ställe! Personligen så rekommendera vi en “Nussschnaps” på Alfreds stuga ner mot Aschau


Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Hitta erbjudanden på skidresor