⚡ Årets julklapp 2020 - Shop här 📢
« Till översikten

Guide: De mest snösäkra destinationerna i Europa

Vi har gjort en lista över skidområden där snösäkerheten är topprioritet, således att ni tryggt kan boka er semester – utan att bekymra er om huruvida vädergudarna är med er eller inte!

Vi älskar allihop kalla solskensdagar i ett vinterparadis täckt med mycket snö, där det bara är som det ska vara. Vädret är tyvärr ibland således att vi inte har så mycket makt över det. Därför vet vi att det varje år innan svenskarna ska på skidsemester, försiggår en massa nagelbitande samt dagliga besök på skidområdets webbkamera. För tänk om det inte är tillräckligt med snö?

Se den kompletta listan över skidområden där snösäkerheten är i topp.

Det skidglada landet har några fantastiska skidområden där det alltid är snö

Österrike

Med sina två glaciärer, knappt 150 pistkilometer och en skidsäsong som varar från slutet av september ända till maj, är Sölden i Ötztal ett område som ska övervägas om man är orolig för snömängden när man ska iväg. Skidåkningen äger rum upp till ca 3 300 meter och staden, som ligger i 1 350 meters höjd, har allt vad man kan önska sig av restauranger, hotell, barer och badland samt möjlighet att utöva mer än 30 olika sportgrenar utanför pisterna. Längre uppe i Ötztal ligger Hoch- och Obergurgl, som inga glaciärer har, men kan skryta med att kunna täcka hela området med konstsnö som snövädret uteblir!

En lista över snösäkra områden är inte komplett förrän Hintertux-glaciären har nämnts. Säsongen varar 365 dagar, där barnfamiljer, freestylare med allt för stora byxor och raceåkare med allt för tajta byxor, här kan få tillfredsställt deras behov av att åka skidor. Området är med sina dryga 60 pistkilometer (18 på sommaren) långt från det största på listan, men i gengäld ligger det ganska nära Mayrhofen och resten av Zillertal, som i högsäsongen erbjuder dryga 500 kilometer skidåkning. Framförallt Mayrhofen kan vara ett bra ställe att bo, eftersom det är jättemysigt och bara ligger 15 minuter från Hintertux.

Kaprun och Kitzsteinhorn glaciärområdet ligger nära Zell am See i Salzburgerland. Staden ligger i behagliga ca 750 meters höjd, medan skidområdet sträcker sig helt upp till över 3 000 meters höjd. Staden är mysig och de dryga 130 pistkilometerna skulle vara tillräckligt för att hålla de flesta skidåkare glada i en vecka. På grund av den höga placeringen och glaciären är det här ett säkert val för alla som vill iväg tidigt eller sent på säsongen!

Frankrike har några av världens bästa skidområden, där väldigt många ligger högt med en bra snöstatistik

Frankrike

Skidområdet Espace Killy, där orterna Tignes och Val d’Isère ligger, kan skryta med 300 kilometer pister placerade mellan 1 550 meter och 3 455 meters höjd över havsytan. Båda ställena har glaciärer, vilket betyder att säsongen här omkring, varar från slutet av september till mitten av maj – och så har de även öppet för sommarskidåkning! Espace Killy har alltid tillräckligt med snö!

Näst på listan över snösäkra franska jätteområden hittar vi Val Thorens som ligger i Les 3 Vallées (De 3 Dalarna). Val Thorens är med sina 2 300 meter Europas högst belägna skidstad och har i sig själv 150 pistkilometer som ligger upp till 3 230 meter, men köper man liftkort till hela Les 3 Vallées, har man plötsligt 600 kilometer sammanhängande pister. Området är dessutom känt för att ha mer snö än de flesta andra orter i Alperna och har öppet från november till maj.

Les 2 Alpes förtjänar, med sin skidåkning som går helt upp till 3 560 meter från staden i 1 280 meter, bestämt också att nämnas. Här är säsongen 9 månader lång, vilket betyder att du aldrig behöver oroa dig för snö om detta är destinationen du valt att besöka. De mer än 200 kilometer världsklasspister ser också till så att dina ben är ordentlig mörbankade när du kommer hem på kvällen.


Inte långt från det kända berget från Toblerone-förpackningen ligger skidområden där standarden för liftar och pister är i toppklass

Schweiz

Zermatt tillhör den exklusiva klubben av skidområden som erbjuder 365 dagars skidåkning om året. Värd att nämna är också att skidåkningen går helt upp till 3883 meter över havets yta, vilket ger Zermatt det högsta lift-servade skidåkningen i Europa. Området är sammankopplat med Cervinia i Italien och tillsammans har de hela 334 pistkilometer, samt något av det bästa offpistskidåkning Europa kan erbjuda – vare sig det ska vara liftservicerat, med hjälp av helikopter (heli-skiing) eller som skitouring. Dessutom vakar världens kanske mest fotade berg, Matterhorn, alltid i bakgrunden!

Verbier är en del av Les 4 Vallées (De 4 Dalarna), som kan erbjuda över 400 pistkilometer placerade mellan 1 500 och 3 330 meters höjd. Det är inte det mest ekonomivänliga området på denna lista, men kan i gengäld erbjuda världsklassig skidåkning till alla nivåer, lyx på alla fronter och hög snösäkerhet!

Andermatt kommer, som det enda skidområde som ligger under 3 000 meter (toppen ligger i 2963 och staden i 1436 meter), med på denna lista. Det gör den eftersom den ligger på ett så fantastiskt ställe när det gäller att fånga snöstormar. När resten av Alperna skriker efter snö, sitter de ibland och skrattar i Andermatt. Orten är ännu en charmig, sömnig schweizisk bergsby, vilket betyder, att pisterna långt från är fullproppade, men den är under snabb utveckling och kommer inom de närmsta åren börja mer och mer att likna ett stort resort. Andermatt passar bäst till vana skidåkare.

När vi pratar om snögaranti, så är Sverige alltid i topp!

Sverige

Åre, är Nordens bästa skidområde. Toppen ligger över 1 400 meters höjd och så finns det över 1 000 höjdmeter fördelade på 93 pistkilometer ned till staden. Snösäkerheten här är mer eller mindre helt i topp eftersom området ligger ganska långt norrut, men komihåg understället – kommer du hit mitt i vinteren, kan der vara ganska kallt!

Sälen är en sammanslutning av flera skidområden (inte sammanhängande) Här är ski-in & ski-out i fokus. Den mest varierade skidåkningen hittar man i Kläppen, som också är det första området man möter. Fallhöjden i dessa områden är inte jättestor (Kläppen har ca 400 meter), men snösäkerheten är hög och Kläppen erbjuder Skandinaviens största snow-park. Dessutom är det ett fantastiskt mysigt område. Här kan alla – nästan oavsett nivå – ha det roligt.

Idre Fjäll har 41 pistkilometer, som passar till de flesta, men där i synnerhet familjer kommer känna sig hemma. Idre ligger lagom långt norrut för att säsongen startar i mitten/slutet av november, och varar till maj. Det finns massor av mysiga fjällstugor, bra skidåkning och aktiviteter både på och utanför fjällen till att underhålla hela familjen hela semestern. Destinationen har också en bra snow-park till gruppens våghalsar.

Finns det något mysigare än en fjällstuga? Vi tvivlar.

Norge

Trysil är med sina ca 70 pistkilometer Norges största skidområde. De erbjuder delvis snögaranti redan från mitten av november, så snösäkerheten är inget problem! Området ligger bara 3 timmar i bil från Oslo och när du först har kommit hit, kommer du givetvis inte använda bilen igen. I Trysil har det nämligen fokuserats på att de flesta gäster ska ha ski-in & ski-out. Det är ca 800 meters höjdskillnad från toppen till botten och svårighetsgraden är mycket varierad.

Lillehammer är en skidregion i Norge som huserar 5 skidområden häribland Kvitfjell och Hafjell. Tillsammans har du alltså 117 fina pistkilometer att åka nedför under de många solskensdagarna som området är känt för. Skidsäsongen börjar i mitten av november, så inte heller här behöver du sitta därhemma och vara orolig för att det kommer vara tillräckligt med snö! Området ligger inte mycket mer än två timmar norr om Oslo. Nämnde vi tidigare att regionen dessutom erbjuder 200 mil preparerade längdskidsspår?

Hemsedal sträcker sig mellan 640 och 1 530 meter över havsytan. Denna höjd tillsammans med det relativt nordliga läget ger bra stabila snöförhållanden hela vägen under säsongen. Fjällen i Hemsedal är inte heller något att fnysa åt, det är brantare än vad man annars är van vid i Norden. Här kan hela familjen verkligen vara med - oavsett nivå!

Stora läckra boulevarder är alltid en hit.

Italien

Cervinia är utan jämförelse det mest snösäkra skidområdet i Italien. De 150 kilometer pister ligger mellan ca 1500 och 3500 meters höjd, och även om området inte själva har en glaciär, så hänger det ihop med schweiziska Zermatt, som har en stor glaciär, och som ger området 334 pistkilometer. Området är öppet från oktober till maj.

Passo Tonale har i många år varit under svenskarnas radar men framförallt på senare år har området upptäckts av de stora resebolagen. Staden är ännu inte jättestor, men det finns 120 kilometer blandade pister, som framförallt familjer kommer att gilla och så är priserna mycket överkomliga! Viktigt är också att området ligger högt (1 884 – 3 100 meter) och har en glaciär. Säsongen startar redan i oktober.

Monte Rosa har skidåkning upp till över 3200 meter och nästan 200 pistkilometer att välja bland. Området består av flera olika orter, varav dem mest kända är Champoluc. Staden har en härlig avslappnad italiensk atmosfär och är inte lika folkfylld som många av de mer kända skiddestinationerna i Alperna. Snösäkerhet är en självklarhet och här kan i synnerhet vana skidåkare få valuta för pengarna!

De östeuropeiska skidområdena är underskattade. På bilden kan ni se den enorma snömängden i Jasna.

Östeuropa

Jasna i Slovakien är möjligtvis den mest avbalanserade skiddestination i Östeuropa. Här kan nybörjare såväl som erfarna skidåkare och freeridåkare med lätthet få en vecka att gå. Toppen av berget ligger bara precis över 2 000 meter, men området har det bra av sitt mikroklimat som gör destinationen snösäker från mitten av november till maj månad.

Spindleruv Mlyn är ännu ett ställe i Östeuropa som svenskarna börjar få upp ögonen för. Med sina 24 kilometer preparerade pister och en bergstopp som ligger i 1 235 meters höjd (staden ligger i 700 meter) påminner bergen inte mycket om Alpernas. Det gör priserna inte heller. I Östeuropa kan du få de billigaste timmarna på skidor som du någonsin har haft och det är så många av områdena verkligen kommer till sin rätt! Plötsligt är det nämligen råd till en skidsemester till.

Så det är inte helt fel – så se du bara till att packa väskan, få familjen eller vännerna med dig och dra iväg. Trevlig resa!

Andra destinationer som också brukar vara snösäkra:

Zauchensee

St. Anton

Serfaus-Fiss-Ladis

Livigno

La Plagne (Glaciär)

Chamonix (Glaciär)

Lech

Geilo

Riksgränsen

Ischgl

Möltaler (Glaciär)

Kaunertal (Glaciär)

Stubaier (Glaciär)

Pitztal (Glaciär)

Du kan se snöstatistik från alla skidområden här!