Tvätt och impregnering

Kläder med membran, dun eller liknande ska tvättas med särskilda tvättmedel om du vill bevara klädernas/skornas funktionella och tekniska egenskaper. Är du inte rädd om och sköter du inte dina outdoor-kläder ordentligt kommer de förlora vattentätheten och andningsförmågan. I det stora sortimentet hittar du produkter till både tvätt och impregnering – de hjälper till så att du kan ha dina skidkläder, sportkläder eller annat i många år framöver. Är du osäker på vilka produkter du ska använda samt hur kläderna ska tvättas, så läs "Den ultimativa tvätt- och impregneringsguiden" där du förhoppningsvis kan hitta svar, på allt du skulle fundera på. Vi har ALLT, vare sig du behöver hjälp till skidjackor, dunjackor, softshells, regnkläder, sportkläder, ylle, silke, kashmir, träningskläder, sportskor, sneakers, skinnskor, polartec fleece och mycket mer.

Sporttvätt och luktborttagare

Har du sportkläder, träningskläder, eller vanliga kläder som luktar svett finns det som tur är en lösning. Både Holmenkol och Feldten erbjuder spray och tvättmedel som tar bort dålig lukt. Allt detta kan du också läsa mer om i den stora guiden. 

Tvätt och impregnering av skidkläder

Det kan vara svårt att hitta rätt i en värld av rekommendationer för och emot tvätt och impregnering av skidkläder. Men en sak är säker och det är att det är viktigt att att du tvättar och impregnerar dina skidkläder när det behövs. Men det är en hårfin balans. Vi rekommenderar generellt inte att du tvättar skidkläder med membran onödigt mycket eftersom för mycket tvättande sliter på plaggen och membranens funktioner. Samtidigt är det ibland nödvändigt att tvätta bort potentiell smuts och svett från skidkläderna för att bibehålla klädernas egenskaper. Vi har gjort den ultimata guiden till tvätt och impregnering av skidkläder som du hittar genom att klicka på länken. Du kan också läsa vidare här och få en genomgång av både tvätt och impregnering, samt vilka produkter som är bra att satsa på om du vill att dina skidkläder ska hålla i många år. 

Tvätta skidkläder

Vi vill som sagt understryka att vi inte rekommenderar att tvätta skidkläderna för ofta eftersom det sliter på klädernas tekniska funktioner. En anledning till att tvätta kan vara att skidkläderna behöver impregnering. Tvättar man inte skidkläderna innan impregnering, så kommer impregneringsprodukten bara lägga sig utanpå smutsen och inte få önskad funktion. Skidkläder kan dock bli synligt smutsiga, precis som andra klädesplagg och det är därför nödvändigt att tvätta ibland eftersom smuts kommer sätta sig i klädernas membran och ska tvättas bort så att så skidkläderna fortfarande kan andas. När du väljer vad du ska tvätta dina skidkläder med så är det viktigt att välja en produkt som är utvecklad speciellt för tvätt av vattentäta material med ett membran som andas. Det  beror på att tvättmedel till skidkläder är designade för att fräscha upp de funktionella egenskaperna som kläderna har. 

Tvätta skidkläder med Nixwax och Holmenkol 

Till tvätt av skidkläder har flera märken utvecklat produkter specifikt til ändamålet. Bland annat finns märkena Nixwax och Holmenkol. Hos Nikwax finns Nikwax Tech Wash. Tech Wash kan användas på alla slags tekniska plagg som har membran. Dessutom kan tvättmedlet användas till tvätt av nylon- och syntetiska tält, rygsgsäckar, markiser, textila tillbehör, kameraväskor m.m. Det är alltså en bra universell produkt att ha på lager. Holmenkol har ett liknande tvättmedel som heter Holmenkol Textile Wash. Textile Wash tvättar effektivt och skonsamt kläder med membran och tekniska egenskaper så att de bibehåller andningsförmåga och vattentäta kvaliteter. Ett märke som Feldten har dessutom en tvättprodukt till skidkläder som kan kombineras med impregnering på en och samma gång. Läs mer om det i avsnittet om att tvätta och impregnera skidkläder samtidigt. 

När ska skidkläder impregneras? 

En är till att tvätta sina skidkläder, en annan är till att ta reda på när skidkläderna behöver en uppfräschande impregnering. Om du vill testa om din skidjacka eller dina skidbyxor fortfarande är tillräckligt vattentäta så kan du lätt testa detta därhemma. Häll vatten på tyget och se om vattnet samlar sig som små droppar på yttersidan. Sker detta är det ett tecken på att impregneringen fortfarande fungerar som den ska. Samlar sig vattnet inte utan i stället tränger in i plagget så att det bildas mörka fläckar betyder det att impregneringen av skidkläderna ska frächas upp. Detta kan göras med wash-in-impregnering eller en sprayimpregnering. 

Produkter till impregnering av skidkläder

När det gäller skidkläder är det normalt att impregnera sina skidkläder varannan gång om man tvättar plaggen sällan. Tvättar man dem oftare, så ska skidjacka och skidbyxor impregneras på nytt ungefär var femte gång. Generellt sett gäller det för impregnering av skidkläder att man inte kan få den önskade effekten utan att tvätta plagget och ta bort smutsen först. Impregnering av skidkläder har både en effekt på vattentätheten och andningsförmågan eftersom textiler som blir genomblöta inte kan transportera i väg fukt och svett från kroppen. Det finns en rad olika produkter till impregnering av skidkläder: Nikwax Tx-Direct Wash-inFeldten Wash-in Proof och Holmenkol Wash Proof. Med en wash-in impregneringsprodukt, ska du oftast bara lägga kläderna i maskinen, välja ett skonprogram och hälla impregneringsmedlet i doseringsfacket. Läs dock alltid bruksanvisningen på produkten ifråga innan du sätter igång. 

Impregnering av skidjacka och skidbyxor med spray

Har du redan tvättat din skidjacka och skidbyxor, så finns det ingen anledning till att göra det igen för att impregnera plagget. Du kan också impregnera skidkläder genom att använda en impregneringsspray i stället för en wash-in-produkt. Om du vill använda spray-impregnering ska du se till så att din skidjacka eller dina skidbyxor är nytvättade och torra. Precis som vid wash-in-impregnering rekommenderar vi att du läser bruksanvisning för den produkt du ska använa och specifikt för spray-impregnering ska man använda det utomhus. Testa exempelvis impregneringsspray som exempelvis Nikwax TX-Direct Spray On eller Feldten Sustained Weather Proof. 

Feldten - tvätt och impregnering samtidigt 

Även om du som utgångspunkt ska tvätta dina skidkläder innan du börjar impregnera dem, så är det också möjligt att klara av alltsammans i en och samma tvätt. Feldten har specialiserat sig i ytbehandling av tekniska material och erbjuder en tvätt- och impregneringsprodukt som sampack, som kan användas i samma tvätt. Det gör man genom att använda Feldtens Textile Wash i tvättmedelsfacket medan Feldtens wash-in proof ska hällas i sköljmedelsfacket. Därefter kastar man in kläderna i torktumlaren för att impregneringen kan sätta sig ordentligt. Detta görs dock bara om kläderna tål torktumling – så kolla alltid tvättmärkningen innan du börjar. På detta sätt är det snabbt och lätt att både tvätta och impregnera skidkläderna så att du blir redo för skidsemstern. 

Impregnering av läder

Har du vinterkängor eller skidhandskar av skinn så är det också viktigt att tänka på impregnering när det gäller denna utrustning. Läder och skinn arbetar på ett annat sätt och därför ska de också impregneras annorlunda. Använd exempelvis en Leather Balm från Hestra till detta ändamål. Det är ett läderbalsam som går in och skyddar lädret och på så vis förlängs livstiden, smidigheten och de vattenavvisande egenskaperna samtidigt som du ser till så att lädret inte torkar ut.  

Bra pris på produkter till impregnering av skidutrustning 

Hos Skidresor hittar du ett stort urval av specialutvecklade produkter från de bästa tillverkarna av tvättmedel och impregnering av skidjackor, skidbyxor och annan friluftsutrustning. Förutom det stora sortimentet hittar du också alltid produkterna till bra pris eftersom vi erbjuder 100 % prisgaranti. På så vis är du säker på att ha rätt produkter till att vårda din skidutrustning så att den håller i många år. 

Behöver du hjälp?

040 606 08 03
(Stängt / Öppnar tisdag kl. 8)

shop@skidresor.com

Chatta med oss

Få svar på frågor

Vanliga frågor & svar

  • Leverans 1-3 vardagar
  • Leverans 49:-
  • Fri frakt från 699:-
  • 14 dagars öppet köp
  • Prisgaranti